Αγορές

Οι τράπεζες φρενάρουν το χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να χάνουν έδαφος και κρατούν χαμηλά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, επιτείνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στο ΧΑ. Βασική αιτία, το θέμα που έχει ανακύψει με την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών και τις μειώσεις προμηθειών και επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερα σημαντική  επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών την επόμενη χρονιά.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως η αγορά βρισκόταν σε μεταίχμιο μετά από οκτώ εβδομάδες ανόδου και το θέμα των τραπεζών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της διόρθωσης. Πάντως προς το παρόν το ΧΑ δείχνει διάθεση σταθεροποίησης παρά διόρθωσης, καθώς οι απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό αντισταθμίζονται από την άνοδο άλλων δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μεταβλητότητα ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης μπορεί να είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν σήμερα εικόνα σταθεροποίησης.

  • Μικρές μεταβολές δεικτών με εναλλαγές προσήμων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι.
  • Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης - η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,82%.
  • Διολισθαίνει χαμηλότερα (στα 82,1 δολάρια) η τιμή του μπρεντ, στα 136 ευρώ (+1%) η τιμή του φυσικού αερίου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με έντονες διακυμάνσεις και στη συνέχεια οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος (13 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες).

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι+0,59% στις 908,62 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, στις 903,4 μονάδες,  με ανεπαίσθητη μεταβολή

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,20% στις 2.187μονάδες. Στο -0,35% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,92% και στη συνέχεια σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,61%. Τώρα "γράφει" -1,50%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +1,9% και Τρ. Ελλάδος.+0,3%. Στον αντίποδα Eurobank -2,4%, Alpha και Πειραιώς -1,5%, Εθνική -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΤΕΝΕΡΓΑ (+2,4%). Ακολουθούν ΕλβάλΧαλκόρ και Σαράντης +1%, ΟΤΕ και Motor OIl +0,8%, Aegean και ΕΥΔΑΠ +0,6%.

Απώλειες καταγράφουν: Quest -1,2%, ΕΛΠΕ -0,7%, ΔΕΗ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα