Αγορές

Οι τράπεζες έγιναν βαρίδι στο χρηματιστήριο


Το μεγάλο θέμα για το χρηματιστήριο είναι πλέον οι τράπεζες, που εκτιμάται ότι μπορεί να χάσουν έως και 15% των προβλεπόμενων κερδών τους, αν αναγκαστούν να εφαρμόσουν όσα ζητάει η κυβέρνηση - στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, μειώσεις προμηθειών, σμίκρυνση της διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων. Λόγω αυτής της προοπτικής οι μετοχές του κλάδου βυθίζονται, παρασύροντας την αγορά σε πτωτική τροχιά. Κατά 2,60% υποχώρησε σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης, που έχανε ενδοσυνεδριακά έως και 3,75%.

Το ΧΑ μπαίνει πάλι σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ επιστρέφει στην "διακεκαυμένη ζώνη" των 900 μονάδων, ενώ το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και η προοπτική ενός year end rally απομακρύνεται.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, μεγαλώνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων.

 Κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, που εστιάζουν στα θέματα της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Απώλειες της τάξεως του 0,50% σε Φρανκφούρτη-Παρίσι, άνοδο 0,30% σημειώνει ο FT-100. Στη Wall Street o Dow Jones υποχωρεί κατά 0,60%

Μικρές μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Πιέζονται τα γερμανικά και τα γαλλικά, ενισχύθηκαν τα ελληνικά.

Στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος έχουν επανέλθει οι τιμές αργού πετρελαίου (μπρεντ στα 85,8 δολάρια), μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Υποχωρεί κατά 1,8% η τιμή του φυσικού αερίου, στα 133,2 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά γρήγορα οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση. Μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση και οι απώλειες καλύφθηκαν. Ομως οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν στο κόκκινο, ενώ πιέσεις εκδηλώθηκν στα call auctions.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,22% στις 905,94 μονάδες και πήγε καθοδικά μέχρι -1,17% στις 893,38. Τερμάτισε στις 903,25 μονάδες, με οριακή μεταβολή -0,08%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,41% κλείνοντας στις 2.191,06 μονάδες. Ανοδο 0,30% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -3,75% και έκλεισε με απώλειες 2,60%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0.9%). Πειραιώς -3,7%, Eurobank -3,5%, Εθνική -2,9%, Alpha -0,7%, Τρ. Ελλάδος.-0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ηι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,2%) και η ΤΕΝΕΡΓΑ (+2,6%), που είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολούθησαν Σαράντης +2,5%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος +1,7%, Quest +1,2%, Lamda +0,8%, ΕΛΠΕ +0,7%.

Απώλειες κατέγραψαν Jumbo -1,3%, ΟΠΑΠ -0,8%, Ελλάκτωρ και ΕλβάλΧαλκόρ -0,6%, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ -0,5%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασε η Frigoglass με άλμα +20% και συναλλαγές 757 χιλιάδων τεμαχίων. Τη θεματική ανάκαμψη προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η εταιρεία επέτυχε συμφωνία 492 εκατ. ευρώ με τους ομολογιούχους δανειστές της, για αναδιάρθρωση χρέους και πρόσθετη χρηματοδότηση. Επισημαίνεται ότι μετά τη συμφωνία αυτή μπορεί να ακολουθήσει νέα, για μεγάλο "κούρεμα" χρεών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα