Πολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κουρεύετε κατά 60% τα αναδρομικά των συνταξιούχων


Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομία άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν «θα βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία την ώρα που θα δίνει μπόνους στα golden boys και τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη». Τον κάλεσε να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία και του ζήτησε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους είναι πολιτική επιλογή. «Δεν ήταν πολιτική επιλογή σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους  ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε. Σημείωσε ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα όταν τον ακούει μετά την αναφορά του για πολιτική επιλογή για τα αναδρομικά «να προσθέτετε αμέσως μετά μια σειρά από υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε

Μάλιστα στη δευτερολογία του, που ακολούθησε αργότερα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε «κούρεμα» πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, δηλαδή ότι δίνει 1,4 δισ. μέσα στο 2020, ενώ η απόφαση των δικαστηρίων, όπως είπε, αφορά ένα ποσό που είναι 3,9 δισ.

Πρώτη κατοικία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την «ολοκληρωμένη στρατηγική» που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις που «βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα αφενός την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου τη διευκόλυνση σημαντικής μερίδας υπερχρεωμένων προσώπων , νοικοκυριών και επαγγελματιών». Αντίθετα, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας τον νέο πτωχευτικό πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει φέρει έως σήμερα. «Αντ' αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο 'γέφυρα', αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση «δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα». «Φέρνετε πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει συνειδητά ένα σχέδιο να αφήσει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης «και να ανοίξετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

 Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που «πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία». «Αλλιώς θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε στα βασικότερα σημεία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ :

- Κάλυψη δανείων που «κοκκίνησαν» έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε), δηλαδή και δάνεια που «κοκκίνησαν» λόγω επιπτώσεων πανδημίας.

- Διεύρυνση της περιμέτρου αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια.

- Προσδιορισμός αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών.

- Αύξηση της εισφοράς του Δημοσίου για τα χαμηλά εισοδήματα.

- Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ξέρει πως υπάρχουν πιέσεις όχι μόνο από έξω αλλά και από τράπεζες και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να πάρει θέση σε αυτή την κόντρα». «Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τις ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τις ανάγκες των τραπεζικών στελεχών με τους υψηλούς μισθούς;». Τόνισε ότι οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς, τη στιγμή που δεν χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία «και τη στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά bonus και stock options για τα στελέχη τους».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις που τους τα χαρίζει και μάλιστα αναδρομικά, «αντί να τους πιέσετε να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Είπε ειδικότερα ότι απαλλάσσει από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά και πως για την υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπεται φορολόγηση μόνο με 15%. Είπε ότι δεν είναι τυχαία η νομοθέτηση αυτή τώρα και η αναδρομική εφαρμογή της, αναφέροντας ότι «ενώ η ΕΚΤ επέκτεινε προχθές την απαγόρευση οποιασδήποτε διανομής κεφαλαίων των τραπεζών, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων ή είτε με τη μορφή bonus ή και επαναγοράς μετοχών, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να διανείμει στα στελέχη, στο προσωπικό και σε όλες τις συνδεδεμένες εταιρείες της, δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή εξάσκησης τα 23 λεπτά του ευρώ, όταν η μετοχή της έκλεισε χθες στα 39 λεπτά του ευρώ. Κάνοντας έτσι ένα επιπλέον δώρο 16 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή στα στελέχη της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα