Χρηστικά

Αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις! Θα δοθούν φέτος εφάπαξ-Δηλώσεις Μητσοτάκη


Την εφάπαξ καταβολή φέτος των αναδρομικών, που δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, μόνο όμως για το τμήμα των κύριων συντάξεων ανακοίνωσε σήμερα (29/7) από την Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης σε 1,4 δισ ευρώ, όταν τα αναδρομικά στο σύνολό τους (κύριες, επικουρικές, δώρα) υπολογίζονταν σε 3,5-4 δισ. ευρώ. Επίσης κάλεσε τους συνταξιούχους να μην ζητήσουν «να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις», γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ικανοποίησης πρόσθετων αιτημάτων.   

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, ανέφερε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου. Συνολικά ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπολίτες μας».

Ακόμα επισήμανε τα εξής: «Με την ίδια όμως ειλικρίνεια και με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση εφάπαξ θα εκταμιεύσει αυτό το ποσό πριν το τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύτηκαν πλήρως και η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες, να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και να κρατά εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις,πλειοδοσίες,παροτρύνσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ εδώ πέρα στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση η οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας επιβάλλουν την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάϊο του 2016

Στο σύνολό τους τα ποσά που θα ελάμβαναν οι 2.500.000 συνταξιούχοι, κυμαίνονταν από 700 μέχρι και πάνω από 10.000 ευρώ, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και  τραπεζών. Συγκεκριμένα, τα επιστρεπτέα ποσά κυμαίνονταν στα 700 ευρώ για τις πολύ χαμηλές συντάξεις που έχασαν μόνον τα δώρα ενώ, για άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 και 1.500 ευρώ τα αναδρομικά θα έφταναν ως τα 7.790 ευρώ στις κύριες και έως 3.240 στις επικουρικές, ήτοι άθροισμα αναδρομικών ως και 11.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες οι συνταξιούχοι θα λάβουν μέσα στο 2020 εφάπαξ μικρότερα ποσά (κατά περίπου 60%) από αυτά που δικαιούνται,  ενώ τα άλλα τμήματα των αναδρομικών (επικουρικές, δώρα), θα πρέπει πλέον να τα διεκδικήσουν δικαστικά

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις