Πολιτική

Τσίπρας- Καμμένος: Διαζύγιο επί κοινή ωφελεία


Οι σχεδιασμοί Μαξίμου και ΑΝ.ΕΛ για την επόμενη ημέρα. Καθοριστική η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς το τέλος της και το επικείμενο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, είναι εξαιρετικά πιθανό να ενεργοποιήσει τη διαδικασία έναρξης του «διαζυγίου». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, έχοντας ωστόσο διαφορετικές πολιτικές ανάγκες να υπηρετήσουν.

Σε θέση ισχύος με τις 151 ψήφους

Το Μαξίμου εκτιμά ότι το διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν θα τραυματίσει την κυβέρνηση - στο βαθμό που ευελπιστούσαν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ούτε θα σταθεί ικανό να ανακόψει την πορεία της και να την αναγκάσει να αλλάξει τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της, σε μείζονα ζητήματα όπως είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την Κουμουνδούρου  τονίζεται μετ' επιτάσεως ότι είναι «κατοχυρωμένες»  οι 151 ψήφοι για την ψήφιση της Συμφωνίας, αλλά και για τη ματαίωση των σχεδίων οποιουδήποτε επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου εκφράζει επίσης σιγουριά για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης, ακόμα και μετά το διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛ. Δίνει με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι έχει το πάνω χέρι και καθορίζει τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να αδιαφορεί για τις τελικές αποφάσεις της ηγεσίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Άλλωστε, οι αποφάσεις των ΑΝ.ΕΛ σχετικά με τον χρόνο αποχώρησής τους από το κυβερνητικό σχήμα, θα αποτελέσουν ένα εκ των βασικών κριτηρίων για το Μαξίμου, προκειμένου να αποφασίσει για τις ενέργειές του το επόμενο διάστημα.

Τα εκλογικά σενάρια

Κοινή συνισταμένη - υπό την προϋπόθεση ότι οι ΑΝ.ΕΛ θα αποχωρήσουν άμεσα από το κυβερνητικό σχήμα- είναι οι εκλογές. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου.

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αφορούν το πώς θα εξελιχθεί και τελικώς τελεσθεί το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα προκύψουν μετά το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου (που μετατέθηκε τελικά για την  Παρασκευή) και κατόπιν της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει για το πώς θα τον… βρει η επόμενη κυβερνητική ημέρα, ο Πάνος Καμμένος πασχίζει να διατηρήσει όρθιο το κόμμα του και να επιβιώσει και ο ίδιος πολιτικά. Η Κοινοβουλευτική του Ομάδα φυλλορροεί, η κομματική γραμμή που «διέταξε» για τη Συμφωνία των Πρεσπών καταπατάται και ο ίδιος επιχειρεί την ύστατη στιγμή να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί.

Η λύση του «βελούδινου» διαζυγίου και όχι της ολικής ρήξης, την οποία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία μιας συνθήκης- που στο μέτρο του εφικτού- θα είναι win-win για τους δύο εταίρους, φαίνεται ότι κερδίζει πόντους και στο περιβάλλον Καμμένου…

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης