Χρηστικά

Τρίμηνο «φωτιά» για νοικοκυριά - επιχειρήσεις με πανάκριβο ρεύμα!


Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει, έστω με πιο χαμηλή ένταση, να λαμβάνει μέτρα στήριξης νοικοκυριών -  επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος και παράλληλα οι τιμές φυσικού αερίου, χονδρικής ρεύματος παρουσιάζουν αποκλιμάκωση στην Ευρώπη,  η ενεργειακή κρίση δεν έχει δείξει ακόμα το πιο σκληρό της πρόσωπο…

Η κορύφωση, που συνεπάγεται, βεβαίως, νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι προ των πυλών, με την Κομισιόν να την τοποθετεί χρονικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, το οποίο ήδη διανύουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της, κάνει «μαύρες» προβλέψεις για τη χώρα μας, εκτιμώντας ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2022, θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής ακρίβειας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχουν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση των επιδοτήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια, δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την ήδη ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση, βάσει και των εκτιμήσεων της Κομισιόν, θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες, γίνεται σαφές ότι δεν θα «κοπάσουν» και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών και προϊόντων, που επηρεάζονται σε μέγιστο βαθμό από το ενεργειακό κόστος.

Ολοταχώς για νέα άνοδο του πληθωρισμού

Να θυμίσουμε ότι για τον Ιανουάριο, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για την Ελλάδα, «απογειώνουν» τον πληθωρισμό  στο 5,5%, από το 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα και μένει αυτό να «σφραγιστεί» από την Ελληνιστική Στατιστική Αρχή, στις 15 Φεβρουαρίου. Βάσει του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έφτασε το 5,1%% και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανόν να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει  το «φράγμα» του 6% τον Ιανουάριο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, ενώπιον ενός νέου «κύματος» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα σαρώσει την ελληνική αγορά και τους πολίτες το επόμενο διάστημα.

«Χαμήλωσε» ο πήχης των επιδοτήσεων τον Φεβρουάριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Ιανουάριο, θα κυμανθεί η επιδότηση των οικιακών ενεργειακών τιμολογίων για τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί σε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά, το Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Σ’ ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, το ύψος της  επιδότησης φτάνει τα 133 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα