Χρηστικά

Ενεργειακή ακρίβεια: «Χαμήλωσε» η επιδότηση νοικοκυριών


Στα ίδια επίπεδα η επιδότηση για τις επιχειρήσεις - Παρατείνεται έως τις 15 Μαρτίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Ιανουάριο, θα κυμανθεί η επιδότηση των οικιακών ενεργειακών τιμολογίων για τον τρέχοντα μήνα. Συγκεκριμένα, η μέση ενίσχυση θα διαμορφωθεί σε 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά, το Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Σ’ ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, το ύψος της  επιδότησης φτάνει τα 133 εκατ.ευρώ.

Νοικοκυριά

Σ’ ό,τι αφορά στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν ξανά, όπως και τον Ιανουάριο, μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 39 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 51 ευρώ.

Ειδικότερα οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/Mwh, ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh η επιδότηση θα είναι 11 λεπτά ανά kWh. Επίσης με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η επιδότηση μένει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους. 

Επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις το πλαίσιο παραμένει το ίδιο μ’ αυτό του Ιανουαρίου. Προβλέπει οριζόντια επιδότηση για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως τζίρου, και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. 

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα