Οικονομία

«Τρικλοποδιές» στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά!


Ανοικτό παραμένει το «παράθυρο ευκαιρίας» για καλοκαιρινή έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, αλλά οι επενδυτές αξιολογούν τις νέες «τρικλοποδιές» από την Γερμανία και στην εξίσωση προστίθεται ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με τους δανειστές, στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, όπου θα τεθεί και το θέμα των συντάξεων.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η θερινή περίοδος, δηλαδή πρακτικά ως τα μέσα Αυγούστου, που οι αγορές θα πέσουν στο… λήθαργο των διακοπών, είναι η καταλληλότερη για μια έξοδο του Δημοσίου στην αγορά, με έκδοση 10ετών ή 3ετών ομολόγων.

Τούτο διότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι νέοι κραδασμοί από την Ιταλία, ενώ αμέσως μετά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο, ο κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων είναι σημαντικός, καθώς θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ρώμης – Βρυξελλών για το νέο προϋπολογισμό σε συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.

Άλλωστε, από την πλευρά της ζήτησης ελληνικών ομολόγων τα μηνύματα είναι θετικά, όχι μόνο από τις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 25 διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, αλλά και από τη νέα έκδοση 400 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ στη διεθνή αγορά, που υπερκαλύφθηκε θεαματικά με ρεκόρ χαμηλού δεκαετίας στο επιτόκιο (2,375%).

Όμως, τα μηνύματα που έστειλαν οι δανειστές από τις Βρυξέλλες χθες δεν παύουν να προβληματίζουν την αγορά ομολόγων και εξηγούν τη σημερινή άνοδο στις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά, ιδιαίτερα στους 5ετείς τίτλους, που είχαν κάνει και το πιο γρήγορο «ράλι».

Η πολύ σκληρή στάση της Γερμανίας, που μπλόκαρε την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, αξιώνοντας να καλυφθούν με πρόσθετες περικοπές δαπανών (28 εκατ. ευρώ) οι απώλειες εσόδων από την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά ως τον Δεκέμβριο, έστειλε σαφή μηνύματα για την πρόθεση των δανειστών να κρατήσουν σε στενό «πρέσινγκ» την Ελλάδα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Επιπλέον, τα μηνύματα από το Eurogroup για το θέμα των συντάξεων, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια εύκολη διαπραγμάτευση για χρονική μετάθεση των μειώσεων, κάνουν ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει νέα αντιπαράθεση με τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για τον προϋπολογισμό του 2019.

Το χειρότερο, από την οπτική των επενδυτών της αγοράς ομολόγων, θα ήταν μια τέτοια σύγκρουση να οδηγούσε σε μια αρνητική έκθεση αξιολόγησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, που θα ισοδυναμούσε με προτροπή πώλησης ελληνικών ομολόγων.

Αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα δυσάρεστα νέα από τις Βρυξέλλες: το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα της Ελλάδας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε waiver μπορεί να εξασφαλίσει από την ΕΚΤ, αφού δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα μετά τις 20 Αυγούστου, ούτε και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού δεν θα υπάρχει waiver.

Οι δηλώσεις αυτές ήταν ασφαλώς δυσμενέστερες από τις αντίστοιχες του Μάριο Ντράγκι, πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αφήσει μια «χαραμάδα» ελπίδας για ένταξη στο QE, ακόμη και χωρίς το waiver, εάν είναι θετική η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα