Χρηστικά

Τρία μέτρα για να διατηρηθεί ζωντανή η οικοδομή!


Η οικοδομική δραστηριότητα πλήττεται από την άνοδο με διψήφια ποσοστά των οικοδομικών υλικών, όπως πετρέλαιο, μέταλλα, σκυρόδεμα, καλώδια

Τρία μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση ζωντανής της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία δοκιμάζεται από τις δραματικές αυξήσεις των οικοδομικών υλικών δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ήδη τον Μάιο η οικοδομική δραστηριότητας φρέναρε καθώς μειώθηκαν ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, η επιφάνεια και ο όγκος των νέων οικοδομών, που είναι αποτέλεσμα της ανόδου με διψήφια ποσοστά των οικοδομικών υλικών, όπως πετρέλαιο, μέταλλα, σκυρόδεμα, καλώδια κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε πακέτο τριών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η επιτυχία των οποίων καθίσταται αμφίβολη, δεδομένη της αβεβαιότητας που υπάρχει για την εξέλιξη των τιμών των οικοδομικών υλικών και του κόστους της οικοδομής.

Ειδικότερα, τα μέτρα που περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι τα ακόλουθα:

1. Η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων για άλλα δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια της τριετίας 2020-2022 όλα τα κτίσματα τα οποία είχαν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονταν ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιριών που τα κατασκεύασαν ή τα είχαν αποπερατώσει δεν επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 24% επί των αντικειμενικών τιμών τους τη στιγμή κατά την οποία μεταβιβάστηκαν για πρώτη φορά για χρήση, εφόσον οι κατασκευαστές είχαν υποβάλει αιτήσεις αναστολής της επιβολής ΦΠΑ.

Τα ακίνητα αυτά επιβαρύνθηκαν με φόρο μεταβίβασης 3% επί των αντικειμενικών αξιών τους ή επί των πραγματικών τιμών πώλησης, όπως ακριβώς και τα παλαιά κτίσματα όταν μεταβιβάζονται για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά κ.ο.κ. 

Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή και για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2023-2024.
Ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, οπότε η ρύθμιση αυτή δεν αφορά αυτές τις μεταβιβάσεις.

2. Η παράταση μέχρι τις 31-12-2023 της διάταξης που προβλέπει την έκπτωση του 40% των εξόδων των οικοδομικών εργασιών. Πρόκειται για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους, οι οποίες εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η σχετική ρύθμιση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών που αναγνωρίζεται είναι τα 16.000 ευρώ, που σημαίνει ότι το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται σε 6.400 ευρώ (16.000Χ40%) ή μέχρι 1.600 ευρώ, για κάθε έτος.

Σημειώνεται, ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

3. Η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα παγώσει για δύο ή και τρία ακόμη έτη ο φόρος ύψους 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

Η αναστολή που ισχύει, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα παραταθεί μέχρι το 2024 ή και το 2025.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα