Αγορές

Τραπεζικό πάρτι στο ΧΑ έφερε η MSCI


Πάνω από 51 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές, κέρδη 3,56% για τον κλαδικό δείκτη. Ασθενής η υπόλοιπη αγορά.

«Πάρτι» αλλά με λίγους... καλεσμένους στήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, καθώς οι αλλαγές στο δείκτη MSCI προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των funds, ενώ το υπόλοιπο ταμπλό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρέμεινε χωρίς σοβαρή κινητικότητα.

Η επαναφορά των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της MSCI, που ανακοινώθηκε χθες, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο τέλος του μήνα (28 Μαϊου) δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για τα πιο ευέλικτα funds του Λονδίνου, τα οποία έσπευσαν να αγοράσουν σήμερα μετοχές, πριν ενεργοποιηθούν τα «υποχρεωτικά» προγράμματα αγοράς μετοχών από τα μεγάλα funds παθητικής διαχείρισης, τα οποία επενδύουν με βάση το δείκτη MSCI.

Οι συνολικές πρόσθετες εισροές από τα index funds στις δύο τραπεζικές μετοχές υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει μια ώθηση στην αγορά λόγω της πρόσκαιρα αυξημένης ζήτησης, που θα υπάρξει μέχρι να τεθούν ισχύ οι αλλαγές στο δείκτη MSCI.

Χάρη στην έντονη κινητικότητα των τραπεζικών μετοχών, όπου συγκεντρώθηκαν συναλλαγές της τάξεως των 51 εκατ. ευρώ, επί συνολικής αξίας συναλλαγών ύψους 85 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισε στις 732,06, με κέρδη1,02%. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,56%, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 3,33% και την Eurobank κατά 2,47%. Η Alpha Bank κέρδισε 4,55% και η Πειραιώς 3,49%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε σημειώσει πολύ μεγαλύτερη άνοδο. Στο υπόλοιπο ταμπλό, αξιόλογα κέρδη είχαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Coca Cola (1,06% και 1,64%, αντίστοιχα).

Θετικά για τον τραπεζικό κλάδο επέδρασε η έκθεση της HSBC, που διατηρεί τη σύσταση αγοράς για όλους τους τίτλους, σημειώνοντας ότι, μετά το ράλι των μετοχών κατά 65% από τα μέσα Ιανουαρίου εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ανόδου, ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς για συστημικές λύσεις στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Το διεθνές περιβάλλον έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, μετά την αναταραχή που προκάλεσε το τελευταίο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και η Wall Street κινείται σήμερα έντονα ανοδικά, με τον S&P 500 να κερδίζει περίπου 1%. Όμως, οι αγορές θα παραμείνουν αρκετά ευαίσθητες το επόμενο διάστημα στις κινήσεις που θα γίνουν από Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης