Αγορές

Οι ξένοι επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές!


Ισχυρή ανοδική κίνηση με σημαντικό τζίρο, καταλύτης η αναβάθμιση Εθνικής - Eurobank στους δείκτες MSCI και η θετική έκθεση της HSBC.

Δυναμική επιστροφή ξένων κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο, υπό την καταλυτική επίδραση της αναβάθμισης Εθνικής και Eurobank από την MSCI, αλλά και μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση ενός κύκλου πτώσης των διεθνών αγορών λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας. Την ίδια στιγμή, η HSBC τονίζει σε έκθεσή της ότι υπάρχουν περιθώρια να συνεχισθεί το ράλι των μετοχών του κλάδου, ενώ προσδοκίες δημιουργούν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη από τη διοίκηση της Εθνικής σε ξένους επενδυτές, στο Λονδίνο.

Η επαναφορά των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank στο «μεγάλο» δείκτη της MSCI, από τον οποίο είχαν αποκλεισθεί το περασμένο φθινόπωρο λόγω μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας, φέρνει σημαντικές εισροές κεφαλαίων από funds παθητικής διαχείρισης (παρακολουθούν δείκτες). Συνολικά, όμως, οι τέσσερις μετοχές του τραπεζικού κλάδου έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των συναλλαγών να έχει ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ πριν τις 14.30 και να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας συναλλαγών στην αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 4,50%, με τη μετοχή της Εθνικής να κερδίζει περίπου 6%, της Πειραιώς 8,50% και τις Eurobank και Alpha να ενισχύονται περίπου κατά 3%.

Παρότι η προεκλογική περίοδος έχει δημιουργήσει στους επενδυτές αμφιβολίες για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες προστριβές με τους Ευρωπαίους δανειστές μετά τις ευρωεκλογές, γενική πεποίθηση στους κύκλους των ξένων επενδυτών είναι ότι το ράλι που άρχισε από τα μέσα Ιανουαρίου και έχει ήδη αυξήσει κατά 65% την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών έχει ακόμη περιθώρια να συνεχισθεί, όπως άλλωστε τονίζει χαρακτηριστικά και η HSBC σε σημερινή της ανάλυση.

Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με την HSBC, ότι ακόμη και αν οι συστημικές λύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν φέρουν τα προσδοκώμενα από πολλούς αποτελέσματα, οι τράπεζες δεν θα βρεθούν σε αδιέξοδο, στο βαθμό που θα υλοποιήσουν τα δικά τους προγράμματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η HSBC εκτιμά ότι συνδέεται στενά η πορεία των τραπεζικών μετοχών με τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και του spread από τα ευρωπαϊκά, η οποία είναι αποτέλεσμα της ομαλής πορείας των δημοσίων οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και των δύο επιτυχημένων εκδόσεων κρατικών τίτλων που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου, θετικές προσδοκίες διαμορφώνει στην αγορά η προγραμματισμένη την Πέμπτη παρουσίαση της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους επενδυτές, στο Λονδίνο. Η Εθνική αναμένεται να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ότι στοχεύει σε σημαντική αύξηση χορηγήσεων, μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρεις μεγάλες τιτλοποιήσεις φέτος και περικοπή του λειτουργικού κόστους με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Επίσης, αύριο αναμένονται οι προσφορές των επενδυτών για δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις της Eurobank, συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ.