Τράπεζες

Τράπεζες: Νέος κύκλος εθελούσιων εξόδων για ανανέωση προσωπικού -Ξεκινά η Eurobank


 Μετά από μία 10ετία συνεχών προσπαθειών για μείωση του προσωπικού και των μισθολογικών δαπανών τους με την υλοποίηση αλλεπάλληλων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, οι τράπεζες συνεχίζουν προς την ίδια κατεύθυνση αλλά με άλλους στόχους: Σχεδιάζουν νέα προγράμματα εθελουσίας, με βασική επιδίωξη όχι να μειώσουν το προσωπικό, αλλά να ανανεώσουν το έμψυχο δυναμικό τους.

Θέλουν πρωτίστως να αντικαταστήσουν το “γηρασμένο” προσωπικό – τους 50άρηδες και άνω- με νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, που είναι κατά τεκμήριο περισσότερο εξοικειωμένοι και ευευπίφοροι στη χρήση  της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία αλλάζει άρδην τη φύση εργασιών, τις εσωτερικές λειτουργίες και τις ανάγκες των τραπεζών.

Γι αυτό, παράλληλα με τις εθελούσιες εξόδους, όλες οι τράπεζες προχωρούν ή θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές προσλήψεις,  με κριτήρια επιλογής γνώσεις και δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες.

Τα σχέδια Alpha, Πειραιώς

Τον νέο κύκλο εθελούσιων εξόδων ανοίγει η Eurobank, θέτοντας στόχο την αποχώρηση περίπου 400 εργαζομένων της άνω των 52 ετών, οι θέσεις των οποίων θα καλυφθούν εν μέρει μελλοντικά με προσλήψεις.

Ανάλογο πρόγραμμα ετοίμαζε η Alpha Bank, αλλά η διοίκηση της αποφάσισε τελικά να το “παγώσει” για μερικούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και τις εκτιμήσεις-προβλέψεις ότι δεν θα είχε την επιδιωκόμενη έκβαση.

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η Πειραιώς τον Μάιο, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την μερική ή ολική του ΤΧΣ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού σχήματος.

Και στην Attica Bank το θέμα βρίσκεται στα  "υπόψιν" της νέας διοίκησης, αλλά παίρνει αναβολές λόγω της εκκρεμότητας της συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

Το πρόγραμμα της Eurobank

Το πρόγραμμα της Eurobank ξεκινά την προσεχή Δευτέρα και θα κλείσει στις 26 Φεβρουαρίου. Απευθύνεται σε εργαζόμενους της τράπεζας που είναι άνω των 52 ετών (έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1971) και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι αποχωρήσεις θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περιλάβει και υπαλλήλους μικρότερης ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει μία 8ετία απασχόλησης στην τράπεζα.

Όσον αφορά στους όρους, θα περιλαμβάνει
- Υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα της Eurobank, που πρόβλεπε μέσο εφάπαξ ποσό 160.000 ευρώ,
-  Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν το ποσό εφάπαξ, είτε να μείνουν σε “άδεια” για  διάστημα δύο, πέντε ή επτά ετών (sabbatical), λαμβάνοντας μέρος αυτού.
- Όποιος διαλέξει την 7ετια εξασφαλίζει ένσημα για πάνω από έξι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύεται όσον αφορά στην επόμενη εργασία του..
- Οποιοι έχουν παιδιά έως 22 ετών θα πάρουν επιπλέον τέσσερις μισθούς για κάθε παιδί.

Ο αποχωρών εργαζόμενος και η οικογένειά του θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ομαδικό ασφαλιστήριο για πέντε έτη μετά την αποχώρηση.
- Διατηρούνται οι προνομιακοί όροι για τα στεγαστικά δάνεια.  

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα