Αγορές

Τράπεζες και ΔΕΗ «ξελάσπωσαν» το χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος στο χρηματιστήριο, που συνεχίζει να επιφυλάσσει εκπλήξεις σε επενδυτές και αναλυτές, διαψεύδοντας προβλέψεις και ενδείξεις για τη βραχυχρόνια πορεία του. Μετά από τρεις ημέρες αβεβαιότητας και έντονων διακυμάνσεων,  η αγορά πήρε σήμερα ανοδική κατεύθυνση και  εν μέσω αγοραστικού πυρετού οι δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.

Η εκρηκτική ανοδική αντίδραση  βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα, δημιουργεί νέες προσδοκίες και αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, που ήταν έντονο την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Καταλύτες για το χρηματιστήριο η έκθεση της Moody’s και το συνεχιζόμενο ράλι στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ. Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία τους θα είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου, που θα δημοσιοποιηθούν αύριο (από  Εθνική Alpha) και την Παρασκευή (από Πειραιώς και Eurobank)

 Μετοχές και δείκτες

Οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται και οι αναλυτές αισιοδοξούν, εκτιμώντας ότι η δυναμική της αγοράς μπορεί να οδηγήσει  τον ΓΔ σε υπέρβαση της αντίστασης που προσδιορίζεται στις 837-845 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα  στις 843,42 μονάδες με άνοδο 1,42%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,76% στις 825,3 μονάδες.

Με άνοδο 1,59% έκλεισε ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  2.074,1 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» αρχικά στο -2,13% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με άλμα +4,44%. Eurobank +4,7%, Εθνική και Alpha +4,4%, Πειραιώς +3,9%,  Attica +3,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε με +4,7% η ΔΕΗ, για την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο στήριξης 500 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν Jumbo +4,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,8%,  ΕΛΠΕ +3%,  Σαράντης -2,1%,  Μυτιληναίος και Cenergy +1,8%.

Στο κόκκινο ΟΛΠ -2%, Aegean -1,6%, Lamda -1%,  ΑΔΜΗΕ -0,9%. 

Διαβάστε επίσης