Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, η ΔΕΗ «δίνει ρεύμα»


Ενώ στην αγορά ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται το ράλι και οι αποδόσεις υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, το χρηματιστήριο παραμένει σε σημείο καμπής, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για  την περαιτέρω πορεία του σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Σήμερα παίρνει ανοδική κατεύθυνση, με οδηγό τη μετοχή της ΔΕΗ, που «απογειώνεται» στο +8%, εν αναμονή  γνωστοποίησης κυβερνητικών αποφάσεων για τη στήριξη της εταιρείας και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης «κομματιών» της.

Αδύναμος κρίκος οι τραπεζικές μετοχές,  που δίνουν καθημερινά κατεύθυνση στην αγορά, κινούμενες με έντονη μεταβλητότητα.
Βασικές αιτίες  ο προβληματισμός για την έκβαση της προσπάθειας περιορισμού των κόκκινων δανείων, αλλά και για τις εξελίξεις στην οικονομία που θα καθορίσουν τις δυνατότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Σημαντική παράμετρος για το ΧΑ και οι διεθνείς εξελίξεις που διαμορφώνουν κλίμα στις αγορές, υπαγορεύοντας κινήσεις και στρατηγική στα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Τα επιθετικά funds του short selling αξιοποιούν την ευκαιρία για να κλείσουν χωρίς ζημία ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα πριν από τη λήξη τους  στις 20 Σεπτεμβρίου και να ανοίξουν νέες. Οι κινήσεις τους αυξάνουν τη μεταβλητότητα, προκαλώντας έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση επαναλαμβάνεται σήμερα το ίδιο σκηνικό: Πιέσεις στο ξεκίνημα των συναλλαγών, μεγάλες απώλειες – κυρίως στις τράπεζες – και  ανοδική αντίδραση στη συνέχεια, που επαναφέρει τους δείκτες σε θετικό  πρόσημο.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης «έγραψε» νωρίτερα χαμηλό -2,13% και τώρα έχει ανακάμψει, σημειώνοντας άνοδο 0,90%.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -0,76% στις 825,3 μονάδες και εν συνεχεία ανέκαμψε. Τώρα βρίσκεται στις 839 μονάδες, με κέρδη 0,90%.
«Στοίχημα» αποτελεί η παραμονή του στη ζώνη πρόσφατης συσσώρευσης, πάνω από τις 830 μονάδες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος διόρθωσης.
 Περίπου 0,75% κερδίζει ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  2.057 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Attica και Εθνική +1,6%,  Eurobank +1%,  Alpha +0,8%, Πειραιώς –0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ με +8%. Ακολουθούν Cenergy +3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,3%,  Jumbo +2%, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ +1,6%. Στο κόκκινο μόνον  Lamda και Coca-Cola (-0,5%).

Διαβάστε επίσης