Αγορές

Τράπεζες και Coca-Cola δίνουν ώθηση στο ΧΑ


Εχοντας πάρει «ανάσες» με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις των προηγούμενων ημερών, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει πάλι ανοδική κατεύθυνση, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Κοντά στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη.

Νέο άλμα +3,73% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, κλείνοντας στις 703,91 με άνοδο 1,06%.  Κέρδη 1,35% κατέγραψε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με καθοριστική συμβολή της Alpha Bank (+6,5%) και της Coca-Cola (+2,2%).

Η εκκρεμότητα με το νέο νόμο Κατσέλη και οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικούς κινδύνους, αδυναμίες των τραπεζών κλπ δεν αποθάρρυναν τους επενδυτές, που βλέπουν θετικές μεσοχρόνιες προοπτικές στο ΧΑ. Δίνουν όμως  άλλοθι και πρόσημα στα επιθετικά χαρτοφυλάκια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας να συνεχίσουν τις κινήσεις short selling, βάζοντας πάλι στο στόχαστρο τις τραπεζικές μετοχές.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  δείχνουν ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή το Oceanwood Capital αύξησε τις short θέσεις του κατά 1,6 εκατ. μετοχές Eurobank και 1,2 εκατ. τμχ Εθνικής. Είχαν προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα ανοιχτές πωλήσεις Alpha, που πίεσαν τη μετοχή, καθώς και ανάλογες κινήσεις άλλων funds σε  Eurobank και Πειραιώς.

Προς το παρόν, το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον  για τις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζει τις πιέσεις από τα χαρτοφυλάκια του short selling.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή και της αναδιάρθρωσης του δείκτη FTSE Emerging Europe, από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης