Αγορές

Οι τράπεζες ανεβαίνουν, τα funds συνεχίζουν τις επιθέσεις


Η εκκρεμότητα με το νέο νόμο Κατσέλη και οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικούς κινδύνους, αδυναμίες των τραπεζών κλπ δεν αποθάρρυναν τη χρηματιστηριακή αγορά. Σε ανοδική τροχιά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που καταγράφουν αξιόλογα κέρδη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι  η πρόσκαιρη διόρθωση και οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν έχουν αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση, ούτε αναίρεσαν την ανοδική δυναμική. Όμως η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της μάχης στα Παράγωγα, όπου  επιθετικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να αυξάνουν τις ανοιχτές θέσεις τους  κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  δείχνουν ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή το Oceanwood Capital αύξησε τις short  θέσεις του κατά 1,6 εκατ. μετοχές Eurobank και 1,2 εκατ. τμχ Εθνικής. Είχαν προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα ανοιχτές πωλήσεις Alpha, που πίεσαν τη μετοχή.

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον  για τις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζει τις πιέσεις από τα χαρτοφυλάκια του short selling.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,35% αυτή την ώρα, κινούμενος κοντά στα υψηλά ημέρας. Προηγείται η Alpha με +5,8%, ακολουθεί η Attica  με +4,9%. Eurobank και Εθνική +1,6%, Πειραιώς +1%.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,65% στις 701 μονάδες, ενώ ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,90%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημειώνουν Lamda και Jumbo (+2%). Επονται  Coca-Cola +1,2%, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ +1%,  Grivalia +0,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,6%.
Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,2%, Φουρλής -1,1%, Motor Oil -0,5%, ΟΤΕ -0,4%.