Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς-εθελούσια: Μετακινήσεις εργαζομένων με αναπηρίες σε καταστήματα που κλείνουν! 


Ακραία μέσα μετέρχεται η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να εξωθήσει εργαζομένους σε δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο είναι σε εξέλιξη (εκπνέει στις 19 Ιουλίου). 

Είναι ενδεικτική η καταγγελία για μετακίνηση εργαζομένων με αναπηρίες σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ώστε βρεθούν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα συμμετοχής στην εθελούσια ή να μείνουν χωρίς αντικείμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Τα περιστατικά φέρνει στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) προειδοποιώντας με αξιοποίηση κάθε πρόσφορου νομικού μέσου, προκειμένου «να σταματήσουν στην πράξη τέτοιες  απαράδεκτες πρακτικές».

Η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ είναι η ακόλουθη:

«Ο σχεδιασμός της Διοίκησης  της Τράπεζας Πειραιώς  για την επιθετική συρρίκνωση του Δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης εργαζόμενων, που στόχο έχουν την με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην … «οικειοθελή» έξοδο.
Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑΜΕΑ.  

Χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με 4 παιδιά, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα που δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση. 

Άλλη περίπτωση συναδέλφισσας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, της ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε με συνάδελφο που έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρία 55% και έχει προσληφθεί με το νόμο των ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς

Οι ενέργειες αυτές  που καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εταιρικής υπευθυνότητας, εκθέτουν την Τράπεζα και καταρρακώνουν το κύρος της, παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί:

  • στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς,
  • στις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου οι συγκεκριμένες πρακτικές να ελεγχθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, 
  • στους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος

αξιοποιώντας παράλληλα κάθε πρόσφορο νομικό μέσο, προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας προκειμένου να υλοποιηθεί με κάθε μέσο ο βάρβαρος και αντεργατικός σχεδιασμός απομείωσης προσωπικού.

Καλούμε, τέλος, τους εμπνευστές και υποκινητές των πρακτικών αυτών να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη από έναν - έναν τους συναδέλφους ξεχωριστά. 

Η μηδενική ανοχή μας σε παρόμοιες πρακτικές, υπαγορεύεται από τα αισθήματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ούτε «οικειοθελώς» ούτε με κανέναν άλλον τρόπο. Τελεία και παύλα.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ