Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκική απάντηση σε Rafale και Belharra ανήγγειλε ο Ερντογάν


Ενοχλημένος από την απόκτηση των μαχητικών Rafale και των νέων φρεγατών είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς της Ελλάδας, αλλά αποκάλυψε τη στήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε τουρκικής κατασκευής οπλικών συστημάτων με συμπαραγωγή και απόκτηση τεχνογνωσίας που θα χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη των συστημάτων αυτών και νέα στο άμεσο μέλλον.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα UAV τα οποία έχουν κρίνει πολλές συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τώρα στην Αιθιοπία, σε ένα οπλικό σύστημα που δείχνει τον τρόπο που κινείται η Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον  ΣΚΑΪ, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Ερντογάν απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι «πρέπει να ενισχυθούμε». Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή.

«Η Τουρκία αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν, ισχυροποιείται και είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχυθούμε. Διότι στην περιοχή μας, σε διάφορα μέρη, υπάρχουν κάποιοι που έχουν δικούς τους υπολογισμούς. Κυρίως η Ελλάδα, η οποία αγοράζει διάφορα πράγματα από τη Γαλλία και από άλλα μέρη. Εμείς είμαστε σε μια προσπάθεια να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία κατασκευάζει από τυφέκιο, μέχρι ελικόπτερα, πυραύλους και εκπαιδευτικό αεροσκάφος, τα οποία και πουλάει στη διεθνή αγορά, ενώ σκοπεύει να κατασκευάσει και μαχητικό, μόλις λύσει το πρόβλημα του κινητήρα.

Ωστόσο στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, έχει ζητήσει την αγορά νέων F-16V και την αναβάθμιση άλλων στον ίδιο τύπο, κάτι που σκέφτεται η Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Rafale