Άμυνα & Διπλωματία

Με τρεις νέες φρεγάτες ενισχύεται το ΠΝ


Υπέγραφη σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν η συμφωνία για την αγορά από την Ελλάδα τριών νέων φρεγατών FDI HN (και 6 επιπλέον Rafale), με οψιόν για την αγορά άλλης μία.

Οι τρεις φρεγάτες κόστους όπως ανακοινώθηκε 5 δις ευρω, αγοράζονται με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης η πρώτη αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Σημειώνεται ότι η πρώτη Belharra που ναυπηγείται είναι γαλλική και η δεύτερη ελληνική, ενώ το αρχικό πρόγραμμα αφορούσε τέσσερα πλοία με το ίδιο ποσό.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με ραντάρ SeaFire το οποίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η FDI HN του ΠN διαθέτει εξελιγμένες και ανθυποβρυχιακές ικανότητες, αφού διαθέτει  sonar CAPTAS-4 και υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που παραδοθούν στις αρχές του 2022.

Εναντίον πλοίων η νέα ελληνική φρεγάτα θα περιλαμβάνει τους εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους ακομη και σε μεγάλες αποστάσεις. Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

 ενδιάμεση λύση

Ως ενδιάμεση λύση οι Γάλλοι δίνουν 3+1 σύγχρονες κορβέτες Gowind,  που ικανοποιεί το ΠΝ, ωστόσο δεν δώθησαν περισσότερες πληροφορίες για αυτές εκτός του ότι θα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος ήτοι ως το 2026.

Οι ΜΕΚΟ

Μητσοτάκης και Μακρόν μίλησαν για μεταφορά τεχνογνωσίας και δουλειά σε ελληνικά ναυπηγεία και προφανώς εννούσαν τις ΜΕΚΟ, αφού οι FDI HN θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. Όμως και γι΄αυτά δεν έγιναν επιπλέον ανακοινώσεις.

ναυπηγεία

Εκεί όμως που φαίνεται να χολαίνει η συμφωνία είναι στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς η κυβέρνηση είχε συνδέσει και την τύχη των ναυπηγείων με τις νέες φρεγάτες. Ωστόσο και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ θα δώσει δουλειά, αρκεί να μη γινει όπως στην αεροπορία όπου πήραν "δουλειές" οι Ισραηλινοί και όχι η ΕΑΒ.

Οι ΗΠΑ και η AUKOS

Πηγές έκαναν λόγο ότι οι διεργασίες στο Ειρηνικό με τη Αμεκανο-βρετανική-Αυστραλιανή συνεργασία, και "θύμα" της γαλλική πολεμική βιομηχανία, έφεραν τις ΗΠΑ ένα βήμα πίσω και έδωσαν χώρο στους Γάλλους τόσο για τις φρεγάτες του ΠΝ, όσο και για την αύξηση της γαλλικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές έκαναν λόγω για άμεση απόκτηση μικρού αριθμού μεταχειρισμένων F-35 από τις ΗΠΑ, μόλις ωριμάνσουν οι συνθήκες αποδέσμευσης από της USAF.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες F-35