Άμυνα & Διπλωματία

Γαλλική "απόβαση" στη DEFEA, με έμφαση στις φρεγάτες


Γαλλική "απόβαση" στη DEFEA, με τις αμυντικές εταιρίες της χώρας να έχουν τα περισσότερα περίπτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή αφού μετά τα RAFALE που πήρε η ελληνική πολεμική αεροπορία οι Γάλλοι επιθυμούν να εξοπλίσουν και το πολεμικό ναυτικό με φρεγάτες FDI ΗΝ.

Αν και δεν έγιναν γνωστές νέες πληροφορίες για το νέο πλοίο του πολεμικού ναυτικού, η NAVAL είναι ανοιχτή σε νέες απαιτήσεις του ΓΕΝ, αλλά με το αζημίωτο...

DEFEA

Το γαλλικό περίπτερο, στη διεθνή έκθεση DEFEA, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ναυτικών Γαλλικών Βιομηχανιών (GICAN) και τη διαχείριση της θυγατρικής του, SOGENA, περιλαμβάνει 21 εταιρείες οι οποίες αναδεικνύουν τη γαλλική τεχνογνωσία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ακόμη, θα παρευρεθούν πολυάριθμοι Γάλλοι επισκέπτες, για επαφές και δικτύωση υψηλού επιπέδου. Επιπροσθέτως, θα είναι παρούσα η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του GICAN και του ΣΕΚΠΥ, στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα, μέρος της έκθεσης DEFEA, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΣΕΚΠΥ, είναι αφιερωμένο στις επιχειρηματικές επαφές (BtoB) ανάμεσα σε ελληνικές και γαλλικές εταιρείες, με πάνω από 60 συναντήσεις στο γαλλικό περίπτερο.

Επιτυχίες του παρόντος και σχέδια του μέλλοντος

Σε συνέχεια της πρόσφατης επιτυχίας της εξαγωγής των Rafale της Dassault Aviation για την Ελληνική Αεροπορία, η DEFEA αποτελεί ευκαιρία για παρουσιάσεις που σχετίζονται με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα μείζονος σημασίας, ειδικότερα την παρουσίαση της πλήρους προσφοράς της γαλλικής ομάδας που αποτελείται από τις Naval Group, Thales και MBDA, με στόχο την κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, με άξονα τη φρεγάτα FDI HN αλλά και ένα φιλόδοξο σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας.

FDI HN, γαλλική πρόταση για το Ελληνικό Ναυτικό

Η πρώτη φρεγάτα FDI HN, εκτιμάται από τη NAVAL ότι θα παραδοθεί το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες του ΠN θα καλυφθούν ταχύτατα. Η πρώτη της κλάσης FDI του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024.

Η FDI HN θα φέρει τεχνολογίες από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. Οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση , σε  μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των  επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Η FDI HN  αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένο με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group, η FDI HN  θα είναι πλήρως διαλειτουργική με με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. . Θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε  είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η FDI HN  μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η υψηλού επιπέδου απόδοση ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της  από  εχθρικό υποβρύχιο. Η υλοποίηση της σουίτας σόναρ Thales Captas, με σόναρ ρυμουλκούμενο αλλά και κύτους, έλαβε το "Βραβείο αριστείας ανθυποβρυχιακού πολέμου Hookem" το 2020 από τον Ναύαρχο που διοικεί τον 6ο στόλο των ΗΠΑ.

Τέλος, η  MU90 παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά, και το CANTO® αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της αντιτορπιλικής άμυνας καθώς η Naval Group εφαρμόζει μια μοναδική ιδέα για τη προστασία της φρεγάτας.

Η FDI HN  έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Η FDI, η πρώτη φρεγάτα της νέας γενιάς στη θάλασσα

Η FDI HN  βασίζεται στη FDI, την πρώτη ψηφιακή φρεγάτα. Η πρώτη του είδους της προορισμένη για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε παραγωγή στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient και θα παραδοθεί το 2024.

Η  FDI διαθέτει πέντε βασικές ιδιότητες για τον απρόσκοπτο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου.

1. Το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις σταθερές κεραίες βασισμένες στην τεχνολογία AESA και GaN, παρέχει πρόσβαση σε έκταση  επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει “stealth” απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας και επέμβασης έναντι των πιο αποτελεσματικών αερομεταφερόμενων απειλών.

2. Η FDI προσφέρει ενσωματωμένες αλυσίδες πυροδότησης με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που είναι συνδεδεμένοι με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό και πολλά άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους πλοηγικό σύστημα. Αυτές οι αποδόσεις επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από την άσκηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (hit to kill) με ένα μόνο ASTER εναντίον υπερηχητικών πυραύλων. Η αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) βελτιώνει την απόδοση αυτής της αλυσίδας πυροδότησης.

3. Ένα πολύπλευρο και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα. Τα συστήματα FDI ενσωματώνονται στο SETIS Combat Management System, παρέχοντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα χειρισμού πολλαπλών απειλών χάρη στην ποιότητα και την ακρίβεια της τακτικής κατάστασης, η οποία καθίσταται  δυνατή χάρη στη συγχώνευση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

4. Η ανθεκτικότητα των FDI είναι πολύ υψηλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στη σχεδίαση. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές επιφάνειες επιτρέπει την αξιόπιστη και αποτελεσματική κατεύθυνση των όπλων. Η FDI αξιοποιεί τα οφέλη αξιοπιστίας των επιχειρησιακών συμπερασμάτων  του Γαλλικού  Πολεμικού Ναυτικού από τις φρεγάτες Horizon για εναέριες επιθέσεις και από τις φρεγάτες FREMM για υποβρύχιες επιθέσεις. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Πιθανή ηλεκτρονική απειλή έχει ληφθεί υπόψη  ήδη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου, από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, προστατεύοντας όλο τον εξοπλισμό του πλοίου και τις λειτουργικές αλυσίδες. Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική σε μάχες, λόγω των πολύ χαμηλών υπογραφών της (RCS, IR,…) που την καθιστούν δύσκολη να χτυπηθεί, και το υψηλό επίπεδο αντοχής της σε ζημιές μάχης. Το σύστημα πρόωσης, όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το σύστημα ελέγχου ζημιών είναι απολύτως ασφαλή και το πλοίο διαιρείται σε δύο ζώνες που χωρίζονται από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στα βλήματα. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud, η οποία επιτρέπει στα συστήματα του πλοίου να αναδιαμορφωθούν αμέσως σε περίπτωση καταστροφής σε μάχη.

5. Η FDI θα επωφεληθεί επίσης από το υψηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας του στόλου της με μειωμένο κόστος πρόσκτησης χάρη στα παρακάτω:

  •     Καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη συντήρηση.
  •     Ικανότητα των κατασκευαστών να παρέχουν αποδεδειγμένες και υψηλής απόδοσης λύσεις υποστήριξης.
  •     Διαρκής λειτουργία υποστήριξης για όλα τα πλοία στην Ελλάδα για ολόκληρη τη διάρκεια του επιχειρησιακού βίου τους.

Η φρεγάτα FDI έχει σχεδιαστεί για να είναι εξοπλισμένη, ως περαιτέρω ενίσχυση με  πυραύλους Naval Cruise, μια ικανότητα Μακρού  πλήγματος (Deep Strike) μοναδική στην αγορά που προτείνει η Naval Group. Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της FDI εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά  και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

Εκτός από το σχεδιασμό stealth, η FDI HN  διαθέτει μια ανεστραμμένη πλώρη   που της επιτρέπει να αυξάνει  σημαντικά την ταχύτητα του πλοίου σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες από μπροστά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του κυματισμού και συμβάλλοντας  στη μείωση της διατομής επιφανείας της πλώρης στο ρανταρ . Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν δοκιμαστεί και επαληθευτεί από την DGA και το Γαλλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια ειδικών δοκιμών.

Η Naval Group προσφέρει μια λύση χωρίς ρίσκο για την κατασκευή των τριών φρεγατών FDI HN  στην Ελλάδα, από ελληνικά ναυπηγεία, έγκαιρα , και με την ίδια ποιότητα και επιδόσεις με την πρώτη της σχετικής κλάσης.

Η Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων μεταφορών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Οι φρεγάτες θα συμπαράγονται στην Ελλάδα, με σημαντική  συμβολή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα διασφαλίσει τη χρήση από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN, σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και εκατοντάδες, μακροπρόθεσμα, θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ναυπηγεία και η ελληνική ναυτική βιομηχανία έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο παρελθόν και η Naval Group δεσμεύεται να συμβάλει στην αναζωογόνησή τους. Η ελληνική ναυτική βιομηχανία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει αυτήν τη φρεγάτα τελευταίας γενιάς εδώ στην Ελλάδα.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group διαμορφώνεται για να παρέχει πολεμικά πλοία «κατασκευασμένα στην Ελλάδα» με την ίδια ποιότητα και επιδόσεις με τις φρεγάτες FDI υπό κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, προσαρμοσμένο τέλεια στις επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και πλήρως διαλειτουργικό με τα πλοία του ΝΑΤΟ.

Αυτό το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας ισχυρής ελληνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας, που αποτελεί κλειδί για τη βιομηχανική και επιχειρησιακή αυτονομία της χώρας στον ναυτικό τομέα μέσω:

  • Μεταφοράς στην Ελλάδα όλων των απαραίτητων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας για να διασφαλιστεί ότι οι 3 φρεγάτες FDI ΠN θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και θα παραδοθούν εγκαίρως.
  • Μεγιστοποίηση της  συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας στην εγχώρια υποστήριξη & συντήρηση της FDI HN τα επόμενα 40 χρόνια.
  • Αύξησης της αυτονομίας και αυτοδυναμίας  της χώρας στην κατασκευή και την συντήρηση πολεμικών πλοίων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε Έλληνες εταίρους.
  • Συμμετοχής στην ανάπτυξη ενός κερδοφόρου και καινοτόμου ελληνικού ναυτικού αμυντικού οικοσυστήματος που θα δημιουργήσει μακροχρόνιες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης για Έλληνες πολίτες, όχι μόνο στα ναυπηγεία αλλά και στην ηλεκτρονική τεχνογνωσία, την πληροφορική κ.λπ. και θα ωφελήσει την οικονομία της χώρας.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα