Άμυνα & Διπλωματία

Η επίσημη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες


Κατατέθηκε και επίσημα η γαλλική πρόταση,  που περιλαμβάνει τέσσερις νεότευκτες φρεγάτες FDI/Belharra, δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του πολεμικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρίας, η γαλλική πρόταση με επικεφαλής τις εταιρίες Naval και Thales περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων νέων φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία στις εγκαταστάσεις της Naval, να τεθεί σε υπηρεσία το 2025. Η δεύτερη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης οι Γάλλοι δίνουν από το 2022 την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville, μέχρι το τέλος του 2026.

Τόσο η ναυπήγηση των τριών FDI, όσο και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ θα γίνει στην Ελλάδα και ήδη οι Γάλλοι έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες επιχειρήσεις κορυφαίες και μικρότερες.

Οπλικά και άλλα συστήματα

  • Η FDI HN, όπως την χαρακτήρισαν οι Γάλλοι θα διαθέτει δυνατότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης, προς υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.
  • Θα μπορεί να φέρει 32 βλήματα Aster, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη «hit-to-kill» δυνατότητα, κάνοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης.
  • Το ραντάρ Thales SEA FIRE, πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA, παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από μη επανδρωμένα αεροχήματα, έως υπερηχητικούς πυραύλους.
  • Ολοκληρωμένα συστήματα πυρός (firing chains) με υψηλή αντιδραστικότητα και απόλυτη ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά.
  • Αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) ενισχύει την απόδοση αυτών των συστημάτων πυρός.
  • Ένα πολλαπλών πηγών και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα.
  • Τα συστήματα της FDI HN συνδυάζονται από το SETIS «Combat Management System», προσφέροντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
  • Ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνοαπειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες του πλοίου.
  • Οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.
  • πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.
  • πλήρη σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή «ακουστική της υπογραφή», καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο. (Η εφαρμογή της σουίτας σόναρ Thales Captas, σε συνδυασμό με σόναρ γάστρας, έλαβε το «Βραβείο αριστείας αντι-υποβρυχίων πολέμου Hookem» το 2020 από τον Ναύαρχο που διοικεί τον 6ο στόλο των ΗΠΑ).
  • τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

H FDI από κοινού χρήση του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων της προσφέρει ήδη μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προστασία ενός ευαίσθητου χώρου, με μικρό χρόνο ειδοποίηση και χωρίς περιορισμούς, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου κορυφής ή εν όψει συγκεκριμένης απειλής.

Η Belh@ra HN θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και να ενσωματώσει νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης για την αποτροπή κυβερνοεπιθεσέων και την αντιμετώπιση επιθέσεων από UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικούς και βαλλιστικούς πυραύλους και γι΄αυτό διαθέτει:

  • προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί, είτε αφορά ηλεκτρική παρoχή, είτε συστήματα ψύξης, ή ακόμη και θύρες υποστέγου αποκλειστικά για UAV, ώστε να επιτρέπουν την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων.
  • ψηφιακή αρχιτεκτονική της φρεγάτας του επιτρέπει να προσαρμόζεται ιδιαίτερα στις εξαιρετικά γρήγορες εξελίξεις και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τεχνολογίες πληροφοριών.
  • έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει ταχεία, απλή και χαμηλού κόστους επιχειρησιακή εξέλιξη νέων συστημάτων ή λογισμικού, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του πλοίου
  • διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μια μόνιμη οπτική 360°, μέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων επεξεργαστών.

Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές που ενδέχεται να εμφανισθούν στη Μεσόγειο στο κοντινό ή απώτερο μέλλον, χάρη στο SETIS, το ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων. Εξοπλισμένη με μια πολύ μεγάλη ψηφιακή χωρητικότητα, θα είναι σε θέση να φιλοξενεί και να εφαρμόζει νέα συστήματα ή λογισμικό χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τις αναβαθμίσεις τους καθώς εξελίσσονται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα