Αγορές

Τουρκία: Υποχωρούν ομόλογα, διατηρούνται οι πιέσεις στη λίρα


Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου κινείται η τουρκική λίρα σήμερα, ενώ οι μετοχές και τα κυβερνητικά ομόλογα υποχωρούν στη σκιά των πολεμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Η απόδοση στα διετή κρατικά ομόλογο σκαρφαλώνει πάνω από 90 μονάδες βάσης στο 14,5% που αποτελεί υψηλό τριών εβδομάδων. 

Οι επενδυτές ανησυχούν υπό την απειλή κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παρουσίασε χθες ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας το οποίος βάζει στο στόχαστρο και τον πρόεδρο Ερντογάν και περιλαμβάνει περιορισμούς σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και ο στρατός.

Το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,2% έναντι της λίρας στο 5,8799, ενώ το ευρώ ενισχύεται 0,7% στο 6,4834. Οι απώλειες για το τουρκικό νόμισμα έρχονται πατά τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων από κρατικές τράπεζες της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το εγχώριο νόμισμα, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Οι κρατικές τράπεζες πούλησαν ξένο συνάλλαγμα αξίας τουλάχιστον 2 δισ. δολ. για να στηρίξουν την λίρα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση της κατάστασης. Οι τράπεζες συνεχίζουν και σήμερα τις παρεμβάσεις τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης