Διεθνή

Οι τουρκικές τράπεζες στηρίζουν τη λίρα πουλώντας συνάλλαγμα


ο

Οι τουρκικές τράπεζες παρεμβάινουν για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα της χώρας, που δέχεται ισχυρές πιέσεις και έχασε τις τελευταίες μέρες σημαντικό έδαφος έναντι όλων των βασικών διεθνών νομισμάτων.

Ολες οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας, κυρίως οι κρατικές, πωλούν σήμερα συναλλγματικά διαθέσιμα και αγοράζουν λίρες για να στηρίξουν την ισοτιμία.Οι τράπεζες πούλησαν  συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, αγοράζοντας λίρες σε ισοτιμία 5,8/1. Τις προηγούμενες μέρες είχαν ρίξει στην αγορά 10-15 δισ. δολάρια για να ανακόψουν την πτωτική πορεία της λίρας.
Η ισοτιμία λίρας -δολλαρίου έφτασε στο χαμηλότερο σημείο  από τις αρχές Αυγούστου, εξαιτίας της νέας όξυνσης των αμερικανοτουρκικών  σχέσεων.
Ο Τραμπ έδωσε στον Ερντογάν το πράσινο φώς για εισβολή στη Συρία, αλλά την επόμενη μέρα τον προειδοποίησε οτι θα τινάξει την τουρκική οικονομία στον αέρα αν ο "σουλτάνος" κάνει κάτι ακραίο.Η αγορά δολλαρίων ξανάνοιξε την συζήτηση για την ισχύ της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.
Η Τουρκία διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα  35,7 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν ενισχυθεί από τον περασμένο Μάρτιο, που ήταν  26,1 δισ δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Διαβάστε επίσης