Διεθνή

Τουρκία: Κατακόρυφη πτώση των προβλέψεων για ανάπτυξη το 2018 και 2019


Σε κατακόρυφη πτώση των προβλέψεων προχώρησε η Τουρκία για την ανάπτυξή της, τόσο για το 2018, όσο και το 2019, στο νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, εν μέσω βαθιάς κρίσης της λίρας που έχει οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε υποτίμηση κατά 40% φέτος.

Τα στοιχεία στην παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έδειξαν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% το 2018 και στο 2,3% το 2019, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.

Πηγές είχαν αναφέρει ότι η Τουρκία θα αναθεωρούσε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αν και είπαν ότι υπήρχε συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων για την έκταση των αναθεωρήσεων.

Ο Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του Ερντογάν,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, είχε προηγουμένως υποσχεθεί «ρεαλιστικούς μακροοικονομικούς στόχους» και «σωστά σχέδια δράσης».

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κινείτο κάτω από τις 6,27 λίρες όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα από τις περίπου 6,20 λίρες προηγουμένως και τις 6,2541 λίρες που έκλεισε χθες.
 

Διαβάστε επίσης