Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει F-16V από τις ΗΠΑ


Μια κίνηση που δείχνει "προσγείωση στην πραγματικότητα" κάνει η Τουρκία στα εξοπλιστικά της, καθώς από χθες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι επιθυμεί να αποκτήσει την πιο σύγχρονη μορφή του F-16 τα blk70/72 viper.

Η στροφή 180 μοιρών που κάνει η Τουρκία για την πολεμική της αεροπορία, που δείχνει πόσο έχει στριμωχτεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν αφού δεν είναι καθόλου εφικτό να κατασκευάσει η Τουρκία το TFX από μονη της, η αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 συνεχίζεται λόγω των S-400, ενώ τα σενάρια απόκτησης ρωσικά, κινεζικών και άλλων αεροσκαφών δημιουργούν προβλήματα. Διότι αφενός είναι δύσκολο να διασυνδεθούν με τα δυτικά/αμερικανικά συστήματα που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αφετέρου θεωρείται σίγουρο οι ΗΠΑ θα επέβαλλαν περεταίρω κυρώσεις.

Έτσι η Τουρκία "βάζοντας νερό στο κρασί της" στρέφεται προς τις ΗΠΑ και θέλει για την ΤΗΚ την αγορά 40 καινούριων F-16 Block 70/72 (στη διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), καθώς επίσης και για την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών F-16 της τουρκικής ΠΑ στο ίδιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ΠΑ έχει προχωρήσει στην απόκτηση 24 Rafale F3R και στην αναβάθμιση 84 F-16 στο επίπεδο “V”, γεγονός που δείχνει ότι η ΠΑ είναι ένα βήμα μπροστά από την ΤΗΚ μετά από χρόνια. Τα πρώτα από αυτά τα μαχητικά αναμένονται στην Ελλάδα, επίσημα, στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης