Πολιτική

Τορπίλη Καμμένου: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απορρίπτει εκ νέου την συμφωνία για το Σκοπιανό, σπάει το «μορατόριουμ» με Τσίπρα και δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση

Ο Πάνος Καμμένος «έσπασε» το μορατόριουμ που είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό, πράττοντάς το με τρόπο εκκωφαντικό. Όχι μόνο παρέκκλινε της κυβερνητικής γραμμής, που έχει ως κυρίαρχο ζητούμενο την προάσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά την «καταπάτησε», αφού τη θεωρεί «νεκρή συμφωνία». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αναταραχή στην κυβέρνηση και έρχεται ως επιστέγασμα της προ ημερών δήλωσης του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδη, που είχε κάνει λόγο για αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής μεονότητας στην Ελλάδα και μακεδονικής γλώσσας, προκάλεσαν-εκτός την παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς- και τη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Επίσημα το Μαξίμου δεν αποδοκίμασε τις δηλώσεις Ζάεφ, όμως μέσω κύκλων και διαρροών κατέστησε σαφές προς την ΠΓΔΜ, ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της, ήταν εκτός του πλαισίου που ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών και έπρεπε να... διορθωθούν.

Ο υπουργός Άμυνας, όμως, επέλεξε να περάσει απευθείας στην επίθεση και να αποδοκιμάσει χωρίς περιστολές τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ, χτυπώντας μάλιστα ευθέως την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με τα «θέλω» του Μαξίμου. 

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών»., δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι  «ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».

Φωτιά στον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι δηλώσεις Καμμένου, που λίγο ούτε πολύ μιλά για απόσυρση μιας... νεκρής συμφωνίας, αναμένεται να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και δη στις κυβερνητικές ισορροπίες που είχαν διαταραχθεί επικίνδυνα τους προηγούμενους μήνες, με αιτία και πάλι το Σκοπιανό και «θύμα» τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών.   
 

Διαβάστε επίσης