Άμυνα & Διπλωματία

Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ – Ενοχλημένη και η Αθήνα


Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδονία του Αιγαίου», προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην ελληνική κυβέρνηση και «κινητοποίησαν» τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επικοινώνησε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Κατά πληροφορίες, που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται απ’ όλες τις πλευρές, ο Μάθιου Νίμιτς ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και να μη παρεκκλίνει απ’ όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Η ελληνική πλευρά είναι ενοχλημένη από τις δηλώσεις Ζάεφ και το θέμα αναμένεται να θέσεις αύριο ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Σκοπιανό ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τι είπε ο Ζάεφ στην Βουλή της ΠΓΔΜ

Μιλώντας  στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για «Μακεδόνες» σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Παράλληλα, σημείωσε ότι «ειδικά για αυτούς τους Αιγαίου, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει τα προηγούμενα 27 χρόνια από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας». Ο Ζάεφ, μάλιστα, τόνισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει πιθανότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα.
 

Διαβάστε επίσης