Αγορές

Το χρηματιστήριο περιμένει την κυβέρνηση


Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών στο χρηματιστήριο, καθώς  τον ενθουσιασμό και τις προεξοφλήσεις  διαδέχεται η ψύχραιμη αποτίμηση των προοπτικών που διαμορφώνονται στην οικονομία μετά την κυβερνητική αλλαγή

Οι αγορές επικροτούν τους σχεδιασμούς και τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για μειώσεις φορολογίας, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, προσέλκυση επενδύσεων και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Γνωρίζουν όμως ότι η απόσταση από τις προθέσεις και τις διακηρύξεις  μέχρι τα «έργα» είναι τεράστια και ότι  θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.
 Οι διαχειριστές κεφαλαίων κρατούν λοιπόν «μικρό καλάθι» και προτιμούν να περιμένουν τις εξελίξεις, παρά να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αντίθετα, στην αγορά κεφαλαίων όπου κινούνται κατά τεκμήριον «συντηρητικοί επενδυτές», η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίζεται.

Κερδοσκόποι αντί επενδυτών

Το πρόβλημα στο ΧΑ είναι ότι  τη θέση των επιθετικών funds δεν έχουν πάρει ακόμη μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Η διαδικασία «αλλαγής φρουράς» ξεκίνησε από τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζεται σταδιακά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τη μεταβλητότητα, καθώς οι επιθετικοί παίκτες βρίσκονται συνεχώς με «το δάκτυλο στη σκανδάλη», αξιοποιώντας πρόσκαιρες διακυμάνσεις για μεγιστοποίηση του βραχυχρόνιου κέρδους.

Κατεύθυνση στην αγορά δίνουν από χθες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό, όπου εκδηλώνονται ισχυρότερες πιέσεις.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,79% και στη συνέχεια ανακάμπτει με διακυμάνσεις. Αυτή την ώρα χάνει περίπου 0,90%.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,79% στις 858,14 μονάδες και τώρα έχει καλύψει τις απώλειες. Βρίσκεται στις 865 μονάδες με οριακή μεταβολή +0,5%.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,15% στις 2.143,8 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Πειραιώς +0,4%, Alpha και Eurobank -1,3%,  Εθνική -0,6%, αμετάβλητη η Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΔΕΗ με +3,8%. Σαράντης +3%, Ελλάκτωρ +2%,  Coca-Cola +1,4%,  Motor Oil  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,8%.
Στον αντίποδα Lamda  και ΟΛΠ -1,9%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo -1,2%, Μυτιληναίος -1%.

Διαβάστε επίσης