Αγορές

ΔΕΗ και τράπεζες δίνουν κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον των αγορών, που αξιολογούν και «τιμολογούν»  σχεδιασμούς, στόχους και πρώτα δείγματα γραφής στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

Το χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των μετεκλογικών απωλειών, ενώ  τα ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν. Η τάση αυτή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί, με κινητήρια δύναμη τις τοποθετήσεις από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια.

 Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται σήμερα η αποκλιμάκωση αποδόσεων, οι οποίες υποχωρούν κατά 1,5-2 μονάδες βάσης. Ιδιαίτερα σημαντική η επίδραση από την επιτυχή έκβαση  της έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Στο ΧΑ φαίνεται ότι υπάρχει ανοδική δυναμική, αλλά οι  ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, καθώς οι προσδοκίες αντισταθμίζονται από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
 Στο επίκεντρο της προσοχής η ΔΕΗ και οι τραπεζικές μετοχές, που σημείωσαν άνοδο 4,5% την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι ανόδου του ΓΔ κατά 1,1%.

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη στήριξη του εθνικού ενεργειακού φορέα αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον  για τη μετοχή της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίστοιχα, η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί αποφασιστικά για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ενισχύει την αισιοδοξία για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Επισημαίνεται ότι παρά τη μεγάλη άνοδο που έχουν σημειώσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα από τις τιμές στις οποίες έγιναν οι τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις τους το 2015.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να δίνει κατεύθυνση στο χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες. Σημαντικό καταλύτη για την αγορά θα αποτελέσει η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch στις 3 Αυγούστου, που θα είναι η πρώτη μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,70% στις  874 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν συνεχίσει ανοδικά, θα συναντήσει ισχυρές ανατιστάσεις στην περιοχή των 877-885 μονάδων.

 Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,40% στις 2.160 μονάδες, βοηθούμενος από τη ΔΕΗ που πραγματοποιεί ένα ακόμη άλμα +6%.

Ο  τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,10%. Εθνική και Τρ. Ελλάδος +1,4%,  Πειραιώς, Alpha και Eurobank +1%,  Attica +1,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τη ΔΕΗ (+6%) ακολουθούν ΕΛΠΕ +4,3%,  Lamda +2%,   ΑΔΜΗΕ και Σαράντης +1,4%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ +1%. Στο κόκκινο Μόνον Ελλάκτωρ (-0,7%) και οριακά τα Jumbo (-0,2%).

Διαβάστε επίσης