Αγορές

Το χρηματιστήριο δεν «τσίμπησε» στα ελληνοκινεζικά


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται καθοδικά σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας, απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Επιδείνωση κλίματος σημειώνεται και στις διεθνείς αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη των εμπορικών πολέμων  ΗΠΑ-Κίνας και ΕΕ.

Στο ΧΑ δεν έπιασε τόπο η «φιλολογία» περί κινεζικών επενδύσεων και η αισιοδοξία που καλλιεργείται με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα και την υπογραφή 16 συμφωνιών διμερούς συνεργασίας.

Υπό πίεση βρίσκονται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι οι πιέσεις προέρχονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, που κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου και σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Οι αποδόσεις τους στην ελληνική αγορά  - ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές – είναι πολύ υψηλές από τις αρχές του έτους, γεγονός που δικαιολογεί τις ρευστοποιήσεις.

Τις κινήσεις τους δικαιολογεί εν μέρει και ο προβληματισμός για  την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί δραστική μείωση των κόκκινων δανείων προς εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Η αγορά δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από την S&P, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Όπως αντιπαρήλθε  και την προηγηθείσα έκθεση της  Κομισιόν, που χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης για την Ελλάδα, εκτιμώντας όμως ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Με τα περισσότερα  ξένα funds «θεατές», η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα ιδιαίτερα υποτονική  και ο τζίρος μόλις 8,5 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.
Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς αντίδραση. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 860 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50% στις 2.134,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,47%, γύρισε στο -1,80% και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά ,20%.
 με εντυπωσιακό άλμα +4,11% στις 855,06 μονάδες. Πειραιώς -2,4%, Alpha και Attica -1,7%, Εθνική -1,4%, Eurobank -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές καταγράφουν (μικρά) κέρδη. Cenergy +1%,  Σαράντης, ΟΛΠ, Φουρλής και ΟΤΕ περίπου +0,4%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απωλειες  Jumbo -1,4%,  Aegean και ΕΧΑΕ -1,2%, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο  και Ελλάκτωρ -0,8%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρνητικά πρωταγωνιστεί η μετοχή της MLS, που έχει κλειδώσει στο limit down (-30%).

Διαβάστε επίσης