Χρηστικά

Το τζόκερ και το τζακ-ποτ της Εφορίας!


Κέρδη έως 50.000 ευρώ τον μήνα θα μοιράζει η ΑΑΔΕ, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ελκυστική η πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα

Κέρδη έως 50.000 ευρώ τον μήνα θα μοιράζει από τον Ιανουάριο το…  τζόκερ της ΑΑΔΕ, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ελκυστική η πληρωμή με ηλεκτρονικά μέσα και η λήψη αποδείξεων.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και ενώ είχε δρομολογηθεί η εφαρμογή του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η πρεμιέρα αναβάλλεται για τον προσεχή Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, η νέα φορολοταρία θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους, ενώ κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων θα προβλέπεται τζακ-ποτ με κέρδη έως 100.000 ευρώ.

Με το σύστημα που εφαρμόζεται η φορολοταρία στα τελευταία χρόνια μοιράζονται κάθε μήνα σε 1.000 τυχερούς, από 1.000 ευρώ και συνολικά 1 εκατ. ευρώ, κάθε μήνα.

Προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη η φορολοταρία, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα ποσά, θεωρώντας, ότι θα υπάρχει αυξημένο κίνητρο για τους φορολογούμενους να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο και στο εξής, κάθε μήνα:

 • 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ. 
 • 70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 5.000 ευρώ.
 • 5 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 20.000 ευρώ.
 • Ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
 • Στην κλήρωση του Δεκεμβρίου κάθε έτους, ένας υπερτυχερός θα κερδίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Συγχρόνως, αλλάζει και η βαρύτητα των αποδείξεων-λαχνών στη φορο-λοταρία. Σήμερα κάθε απόδειξη συμμετέχει αυτοτελώς στην κλήρωση, χωρίς καμία στάθμιση.

Όμως με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας στο 40% του εισοδήματός τους θα έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τον φορολογούμενο που συγκέντρωσε αποδείξεις μέχρι το 30% του εισοδήματός του.

Επίσης, τα χαμηλά εισοδήματα, θα συμμετέχουν με περισσότερους λαχνούς για κάθε ηλεκτρονική πληρωμή που πραγματοποιούν.

«Επικήρυξη» 18 επαγγελματιών

Εκτός από την ενίσχυση της φορολοταρίας, το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία επικηρύσσει 18 επαγγελματικές κατηγορίες, που θεωρεί ότι ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή και δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Οι φορολογούμενοι που θα… καταφέρνουν να λάβουν αποδείξεις από τους δακτυλοδεικτούμενους επαγγελματίες, θα έχουν πρόσθετη έκπτωση φόρου από το εισόδημά τους.
Ειδικότερα, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για παροχή υπηρεσιών από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Παράδειγμα, για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το όφελος θα είναι 450 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για  εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Το μέτρο θα αφορά τη λήψη αποδείξεων από τις ακόλουθες επαγγελματικές κατηγορίες:

 1. Δικηγόρους
 2. Αρχιτέκτονες.
 3. Ιδιωτικούς ερευνητές.
 4. Εργολάβους κηδειών και καύσης νεκρών.
 5. Εργολάβους κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 7. Ξυλουργούς.
 8. Εργολάβους καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
 9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
 11. Ταξιτζήδες.
 12. Εργολάβους μεταλλικών. κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
 13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
 15. Ψυκτικούς, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 17. Φωτογράφους
 18. Εργολάβους σκυροδέματος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα