Τράπεζες

Τράπεζες: Λύσεις κατά περίπτωση για μείωση δόσεων


Οι τράπεζες δεν θέλουν γενικά μέτρα, αλλά θα εξετάζουν ευνοϊκά τα αιτήματα για μείωση δόσεων συνεπών δανειοληπτών

Μια μεγάλη «τρύπα» έχει ανοίξει στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργεί στους Έλληνες δανειολήπτες η επιδημία του κορονοϊού και προβληματίζει έντονα τις τράπεζες. Ενώ για τα δάνεια των επιχειρήσεων έχει βρεθεί φόρμουλα ελάφρυνσης των συνεπών δανειοληπτών, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει σε κοινή στάση για να προσφέρουν διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν γενικευμένα μέτρα διευκόλυνσης των ιδιωτών, καθώς θεωρούν ότι αυτό θα στείλει «λάθος μήνυμα», όπως χαρακτηριστικά λένε τραπεζικά στελέχη, οδηγώντας σε νέα χαλάρωση της κουλτούρας πληρωμών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τις εξατομικευμένες ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν έκτακτες οικονομικές δυσκολίες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, στο πνεύμα της αντίστοιχης ρύθμισης που γίνεται για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Δηλαδή, οι τράπεζες μπορούν να εξετάσουν ευνοϊκά τα αιτήματα των δανειοληπτών για μια μείωση των δόσεων με προσωρινό «πάγωμα» των χρεολυσίων, ώστε οι δανειολήπτες για αυτή τη δύσκολη περίοδο να πληρώνουν μόνο τους τόκους.

Πιθανό είναι, μάλιστα, και οι άλλες τράπεζες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum Hellas, θα προχωρήσει σε συνεννοήσεις με δανειολήπτες για τη διευκόλυνσή τους.

Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, «η Intrum Hellas, πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα και η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιούν ένα εξειδικευμένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη και διευκόλυνση των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εξάπλωση του ιού COVID-19 για τους επόμενους μήνες».

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι «η Intrum Hellas προχωρά, σε συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες, στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Intrum Hellas διενεργεί ήδη επικοινωνία με τους δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετεί, ώστε να ενημερωθεί για τυχόν έκτακτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μείωση εισοδήματος ή κύκλου εργασιών».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η σημαντικότερη διευκόλυνση αναμένεται να γίνει από την κυβέρνηση, καθώς ήδη προωθείται απόφαση για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενδεχομένως και για ένα εξάμηνο, ώστε να αποφευχθεί να συμπέσει η διαχείριση της κρίσης με τον κορονοϊό με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Διαβάστε επίσης