Διεθνή

Το κόλπο-γκρόσο του Ερντογάν στη Συρία


Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει ένα κόλπο γκρόσο στη Συρία, λογαριάζει όμως χωρίς τον... ξενοδόχο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος είναι ο μεγάλος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην περιοχή.

Η Τουρκία, όπως διέρρευσε η ρωσική πλευρά, είχε αναλάβει να καθαρίσει την Ιντλίμπ από τους κάθε λογής τζιχαντιστές, πρώην του ISIS, της Αλ-Κάιντα και των άλλων ομάδων, με την εισβολή της στη Συριακή πόλη. Όμως η Άγκυρα χρησιμοποίησε τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές για ενισχύσει τις δικές της θέσεις, και όσο περνούσε ο καιρός και δεν υλοποείτο η ρωσοτουρκική συμφωνία και αντιστέκονταν οι τζιχαντιστές στις Συριακές δυνάμεις, άρχισε να χαλάει το σχέδιο.

Έτσι επενέβησαν οι Ρώσοι και οι Συριακές δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουν νεκρούς και οι Τούρκοι και να ...τραβήξει ο Πούτιν το αυτί του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε  δηλώσεις μέχρι για προβοκάτσια και τόνισε ότι θα χτυπάει όλους τους στόχους (και τους τζιχαντιστές).

Ωστόσο ο Ερντογάν μέσα σε αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει νέα προσέγγιση με τις ΗΠΑ για τον...κακό Άσαντ και θα προσπαθήσει να κερδίσει κάτι από αυτό όπως π.χ. τα F-35, καθώς ξέρει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να κοντύνουν τη ρωσική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή. Έτσι ο Ερντογάν παίζει τα ... ρέστα του και με την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ προσπαθεί να εδραιώσει την Τουρκική παρουσία χτυπώντας και τους Τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης