Οικονομία

Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει αναβάθμιση από τη Moody’s


O οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά θετικό» τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία της στο β' γύρο

Οι εκθέσεις διεθνών οίκων, φορέων και αναλυτών κατά την προεκλογική περίοδο συνέκλιναν στην ανάγκη συγκρότησης μιας ισχυρής κυβέρνησης, που θα διασφάλιζε τη σταθερότητα σε οικονομία και κοινωνία. Η θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο των εκλογών που της ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αυτοδυναμία, τυγχάνει θερμής υποδοχής από τις αγορές. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει θεαματικά κέρδη και ιλιγγιώδη τζίρο και η Moody’s -σε σημερινό της report- αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που θα την φέρει πιο κοντά στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

O διεθνής οίκος χαρακτηρίζει «πιστωτικά θετικό» (credit positive) τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρει σε πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Ba2 σε Βa3. Η Moody’s διατηρεί έως τώρα την πιο «σκληρή» στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, καθώς την αξιολογεί με τη χαμηλότερη βαθμίδα. Η συνθήκη, όμως, που διαμορφώνεται στο πολιτικό τοπίο της χώρας και κυρίως η οριστική απομάκρυνση του «φαντάσματος της ακυβερνησίας, αλλάζει τα δεδομένα και για τη Μoody’s.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή του οίκου, Στέφεν Ντουκ, «με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη»

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας» καταλήγει ο αναλυτής της Moody’s.

Η πρόσφατη αναβάθμιση από τη S&P

Στις 23 Απριλίου, η Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές.

Επενδυτική βαθμίδα

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα πιάσει τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Με δεδομένο ότι πλειρείται η προϋπόθεση που είχαν θέσει, σχετικά με τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, οι πιθανότητες για να γίνει εφικτή η κατάκτηση της βαθμίδας, αυξάνονται σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνεται εν πολλοίς στο άκρως θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα