Οικονομία

Το Δημόσιο βγήκε στις αγορές για 2,5 δισ. με επιτόκιο κάτω του 1%


Αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία, το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. με χαμηλό κόστος, αν και έχει ήδη καλύψει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. Με το ποσό αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του, που υπερβαίνουν τα 33 δισ. ευρώ.

Ο δανεισμός πραγματοποιείται με επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου. Πριν από λίγο άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο διαχειρίζονται οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.

Ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να αυξηθεί σε 2,5 δισ. ευρώ εάν το επιτόκιο είναι χαμηλό και η ζήτηση πολύ μεγάλη.
 Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες, το επιτόκιο (κόστος δανεισμού)  θα διαμορφωθεί κάτω του 1%, κοντά στο 0,96%.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα,, οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του  Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ποσού 25,7 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020  έως τα τέλη Μαΐου 2021 – και συνεχίζει.
Η σημερινή έκδοση θα είναι πιθανότατα η τελευταία ή η προτελευταία για το τρέχον έτος, καθώς έχουν αντληθεί ήδη με 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, συν 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων  με τις συστημικές τράπεζες. Φέτος πραγματοποιήθηκαν ήδη τρεις ομολογιακές εκδόσεις:

  • 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου. Αντλήθηκαν 3,5 δισ. και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, με έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν 1,956% και αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.
  • Στις 5 Μαΐου εκδόθηκε 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο 0,172% - το χαμηλότερο ιστορικά σε ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίοτ
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα