Με Άποψη

Το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών


Άρθρο του Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ και υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πραγματοποιούνται στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω δυο πολέμων στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καμπή, καθώς καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να πορεύεται δίνοντας περισσότερη ελευθερία στα κράτη-μέλη, ή θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποίηση.

Η πίεση που δέχεται από τις διαδοχικές κρίσεις που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης και σχετίζονται με το κόστος ζωής, την κλιματική κρίση, τις ενεργειακές προκλήσεις, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την υγειονομική ασφάλεια, αποτυπώνονται στην άνοδο ακραίων δυνάμεων. Δυνάμεις που επιχειρούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια αντίληψη που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και εναντιώνονται στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδείχθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στην πανδημία και τη στήριξη που ακολούθησε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση βγήκε στις αγορές και δανείστηκε 750 δισ. ευρώ για να δώσει τα 400 δισ. στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους.

 Το γεγονός ότι κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μένει μόνο του στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών προκλήσεων, είναι μια κοινή κατάκτηση. Χρειάζεται όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε, αλλά και να ενισχύουμε. Για παράδειγμα, η κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι μια κατάκτηση που εμείς ως χώρα γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο συχνά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με ακραία φυσικές καταστροφές. Η Ρόδος έζησε πέρυσι μια τεράστια φυσική καταστροφή, όπως και έχει βιώσει και η Εύβοια αλλά και πολλές άλλες περιοχές.'

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας  είναι μια απόδειξη τι μπορεί να κάνει η Ένωση, όταν τα κράτη-μέλη συμπράττουν. Δεν είναι μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες χώρες που έρχονται με το πάτημα ενός κουμπιού πλέον, να συνδράμουν με επίγεια και εναέρια μέσα ως βοήθεια. Δεν είναι μόνο τα Canadair που αναμένονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2026. Είναι κυρίως η κοινή στοχοθεσία και ο σχεδιασμός για την πρόληψη. Οι στόχοι της ανθεκτικότητας, ώστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να προστατεύονται οι βασικές υποδομές και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση βασικών λειτουργιών του κράτους. 

Άλλη μια κατάκτηση είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία πλέον δίνει μεγάλη ευελιξία στα κράτη-μέλη. Γι’ αυτό και σήμερα λέμε ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν κατάφερε να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό και εθνικά δίκαιο σχέδιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας των αγροτών, αλλά και επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ζητούσαμε να υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η απώλεια εισοδήματος των αγροτών από ζημιές. Μιλήσαμε για τη σημασία που έχει η δίκαιη εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς οι ανάγκες των αγροτών μεταξύ βορείων και νότιων χωρών της Ένωσης διαφέρουν

. Όπως επίσης μιλήσαμε και για τη δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων βάσει της παραγωγικής ικανότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων και όχι του μεγέθους τους. Θέτοντας, επίσης, όλες τις παραμέτρους για ένα δίκαιο και αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ.

Η κυβέρνηση όμως είχε άλλες προτεραιότητες με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιεί τις αστοχίες της ΚΑΠ για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. 

Στις ευρωπαικές εκλογές, λοιπόν, της 9ης Ιουνίου κρίνεται η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί της κρίνεται και το 80% της νομοθεσίας που αποφασίζεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και επηρεάζει τη χώρα μας.

Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για να συνεχίσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πυξίδα τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνει η Παράταξη αποφάσισα ότι πρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους του πολίτες που αγωνίζονται για την πρόοδο της πατρίδας μας. Να στηρίξω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ενισχυμένο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να περιοριστεί η ασυδοσία και η αλαζονεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στον τόπο. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις