Χρηστικά

Το απόλυτο μπάχαλο με τις fast track συντάξεις!


Έγγραφο του ΕΦΚΑ αδειάζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτοντας, ελλείψεις, και λάθη στους υπολογισμούς εισφορών και συντάξιμων αποδοχών

Το απόλυτο μπάχαλο με τις fast track συντάξεις είναι σε εξέλιξη καθώς, έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει τα τεράστια προβλήματα και τα λάθη που γίνονται στους υπολογισμούς εισφορών και συντάξιμων αποδοχών.

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν αυτός που παρουσίασε ως πανάκεια για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων τη διαδικασία fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Όπως αποκαλύπτει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, λογισμικό για να «τρέξει» η διαδικασία δεν υπάρχει, ο ΕΦΚΑ είναι εντελώς απροετοίμαστος, ενώ το απόλυτο μπάχαλο αναμένεται  με τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το ΚΕΑΟ, αλλά και με τα πλασματικά έτη ασφάλισης.

Το fast track μπάχαλο

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΦΚΑ στη διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων συμβαίνουν τα ακόλουθα:

  • Η ανάδοχος εταιρία δεν έχει υλοποιήσει ακόμα σχετικό λογισμικό για τις fast track συντάξεις. Έως τότε, ο διευθυντής της όποιας δομής, θα έχει την υποχρέωση στην αρχή κάθε μήνα, να αποστέλλει σχετικές λίστες που θα υπόκεινται σε αυτή την διαδικασία στην Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. (Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 60.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία).
  • Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι – πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια, ποιες είναι οι ακριβείς οφειλές τους, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αιτία το γεγονός ότι ο υπολογισμός των οφειλών δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία! Άρα δεν θα μπορούν να γνωρίζουν αν πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το υπερβαίνων ποσό (άνω των 20.000 ευρώ), ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σύνταξή τους, με την ανάλογη παρακράτηση σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, τονίζεται, ότι θα συνεχιστεί η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλογραφίας μεταξύ των Ταμείων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που θα δηλώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος στην αίτησή του.  Άρα, θα ισχυρίζεται ότι έχει μικρότερο ποσό οφειλής από το πραγματικό, θα λαμβάνει την σύνταξή του και όταν αργότερα θα βρεθεί το λάθος, θα γίνει το απόλυτο μπάχαλο, αφού θα πραγματοποιείται τροποποίηση ή ανάκληση της σύνταξης!
  • Θα εκδοθούν εγκύκλιοι στο μέλλον από την Διεύθυνση Ασφάλισης, για την ταχεία απονομή των συντάξεων, που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης. Όμως, ο εισηγητής θα πρέπει να διασταυρώνει τα στοιχεία που θα του προσκομίζει ο ασφαλισμένος, σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης που επικαλείται και δεν εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό.
  • Αναμένονται ξεχωριστές εγκύκλιοι, τόσο για τα βαρέα ένσημα, όσο και για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ειδικά για τα πλασματικά έτη, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι ο νόμος δεν διευκρινίζει εάν οι ασφαλισμένοι που έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη, έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, εάν προκύψουν.

Εξαιρέσεις

Παράλληλα, υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του συστήματος. Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν διεθνείς συντάξεις, αλλά και για αιτήσεις όσων απασχολούνται στο θέαμα και ακρόαμα, δηλαδή καλλιτέχνες (πχ τραγουδιστές, ηθοποιοί). Άρα, αυτής της κατηγορίας οι αιτούντες σύνταξης, δεν θα εντάσσονται στην fast track διαδικασία. Επίσης:

  • Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης μέχρι 150 ένσημα. Μάλιστα στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων έχει ζητήσει  τροποποίηση της σχετικής διάταξης!
  • Σε περίπτωση ανάκλησης συνταξιοδοτικής απόφασης, δεν είναι σαφές πώς θα πραγματοποιείται η αναζήτηση και ο καταλογισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα αυτό, αφορά περιπτώσεις όπου μετά από τον έλεγχο που θα γίνει, θα διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχους θα έπρεπε να λάβει μικρότερο ποσό σύνταξης από αυτό που τελικά έλαβε. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτό το ερώτημα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα