Χρηστικά

Τις αντοχές των Ευρωπαίων δοκιμάζει η κυβέρνηση


Την ώρα που μαίνονται οι αντιδράσεις της Κομισιόν για τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων

Τις αντοχές των Ευρωπαίων εταίρων δοκιμάζει η κυβέρνηση, με το φορολογικό πακέτο ελαφρύνσεων που ετοιμάζεται να νομοθετήσει, μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Την ώρα που μαίνονται οι αντιδράσεις της Κομισιόν και των άλλων θεσμών για τα μέτρα που έλαβε πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν δημοσιονομικό κόστος, η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε και δρομολογεί τη νομοθέτηση νέων μειώσεων φόρων, χωρίς να ακυρώσει τις παρεμβάσεις που προκαλούν τη μήνη των δανειστών.

Ήδη οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι θα υπάρξει τρύπα πάνω από 1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ) στον φετινό προϋπολογισμό και επιπλέον 1% στον προϋπολογισμό του 2020 και ζητούν είτε κατάργηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί όπως η 13η σύνταξη, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή η αντικατάστασή τους με ισοδύναμα μέτρα.

Άλλωστε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η επίπτωση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι έπεται συνέχεια και ότι οι θεσμοί δεν θα το αφήσουν έτσι, αν κρίνουν ότι απειλείται η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Και νέα μέτρα

Ωστόσο, πέραν των μέτρων που ή δη εφαρμόζονται, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει και πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα σερβιριζόμενα είδη, με τους θεσμούς να φοβούνται ότι, οι απώλειες από τις εισπράξεις από τον στον ΦΠΑ θα διευρυνθούν.

Επίσης, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μια τριετία. Στόχος είναι το μέτρο να ισχύσει από το 2020.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι, αν ανακοινωθεί ότι θα παγώσει ο ΦΠΑ στις οικοδομές, από την 1-1-2020, μέχρι τότε, θα παγώσει και η οικοδομή, εξέλιξη που θα έχει συνέπειες στην πραγματική οικονομία και στο ΑΕΠ του β’ εξαμήνου του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο είτε ανακοινώνεται και ισχύει άμεσα είτε ακυρώνεται οριστικά.

...και τα μέτρα του 2020

Μεγάλη αναμένεται να είναι η κόντρα κυβέρνησης και θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2020, έτος κατά το οποίο θα ισχύσουν τα φορολογικά μέτρα, που θα νομοθετηθούν προσεχώς.
Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και συγκεκριμένα, στο 24% για τα κέρδη του 2020 και 20% για τα κέρδη του 2021.
  • Η μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020.
  • Η καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα.
  • Αλλαγές στα επόμενα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που είναι στο 45%.
  • Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. 
     
Διαβάστε επίσης