Πολιτική

Φρένο από Μέρκελ για τα πρωτογενή πλεονάσματα


Φρένο στις προσδοκίες περιορισμού των υψηλών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5%) της Ελλάδας την τριετία,  έβαλε με σημερινές της δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τις αποφάσεις του Eurogroup η κ. Μέρκελ ανέφερε «Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ΄αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση». 

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναμένει τις πρώτες ενέργειες και τα αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας «έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ'αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, ο οποίος σημείωσε «σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και την περαιτέρω ανάπτυξή της, εμείς στην Φινλανδία έχουμε συζητήσει πολύ γι' αυτό το θέμα. Μια καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Αυτές τις οποίες ήδη λάβαμε. Και μετά ερχόμαστε σε αυτό το σημείο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στο πεδίο της Ευρωζώνης».