Τράπεζες

Τι θα κερδίσει κάθε τράπεζα από το σχέδιο για τα «κόκκινα»


Η Πειραιώς θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, εκτιμά η JP Morgan Cazenove. Καλύτερα «στοιχήματα» η Eurobank και η Εθνική, κρίσιμες οι ανακοινώσεις της Alpha.

Όλες οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες από το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της εξυγίανσης ισολογισμών με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής»), αλλά η τράπεζα που θα ωφεληθεί περισσότερο θα είναι η Πειραιώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η JP Morgan Cazenove, θυγατρική της JP Morgan που είχε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του ιταλικού σχεδίου για τις τιτλοποιήσεις και, αργότερα, στην κατάρτιση του αντίστοιχου σχεδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπογραμμίζει σε report για τις ελληνικές τράπεζες ότι το νέο σχέδιο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο υιοθετεί θετική στάση έναντι του κλάδου. Σπεύδει όμως να προσθέσει ότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί σημαντικές λεπτομέρειες για το σχέδιο και ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί τελικά από τοπώς και πόσο θα το χρησιμοποιήσει κάθε τράπεζα.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα οφέλη θα εξαρτηθούν από τις προμήθειες που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, τις τιμές μεταβίβασης δανείων για τιτλοποιήσεις και τα κεφαλαιακά οφέλη που θα έχουν από τη μεταβίβαση των τίτλων υψηλής ποιότητας (senior notes), δηλαδή πόσο αυτή η μεταβίβαση θα μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τελικό κόστος για τις τράπεζες θα είναι πολύ χαμηλό, στα επίπεδα του κόστους που είχαν για αυτές τις τιτλοποιήσεις οι ιταλικές τράπεζες. Η προμήθεια θα είναι 1,80%, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και πριν γίνουν οριστικές ανακοινώσεις, ενώ ένα μέρος αυτής θα καλύπτεται για τις τράπεζες από τους τόκους που θα παίρνουν από τα ανώτερα κομμάτια των τιτλοποιήσεων.

Τα οφέλη για κάθε τράπεζα θα είναι διαφορετικά, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι η κεφαλαιακή επάρκεια θα ενισχυθεί κατά 70 μονάδες βάσης (0,70%). Σίγουρα τη μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Συνολικά οι τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει τιτλοποιήσεις δανείων αξίας 18 δισ. ευρώ ως το 2022, ποσό που ανεβαίνει στα 28 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η αναμενόμενη επιτάχυνση τιτλοποιήσεων από την Alpha, για την οποία θα γίνουν ανακοινώσεις μέσα στον Νοέμβριο.

Η Πειραιώς θα είναι η πλέον κερδισμένη επειδή έχει το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης, όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αν εντάξει στο σχέδιο τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει, για δάνεια 6 δισ. ευρώ, το όφελος στην κεφαλαιακή επάρκεια ως το 2021 θα είναι 50 μονάδες βάσης και ο πρωτοβάθμιος δείκτης (CET1) θα ανεβεί στο 13,5%.

Ο οίκος εκτιμά, πάντως, ότι οι μετοχές της Eurobank και της Εθνικής είναι οι καταλληλότερες για να «ποντάρει» ένας επενδυτής στην ανάκαμψη του κλάδου, με τη βοήθεια και του νέου σχεδίου για τα προβληματικά δάνεια, καθώς οι δύο τράπεζες θα έχουν πιο γρήγορη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλότερες προβλέψεις.

Για την Alpha, ο οίκος σημειώνει ότι αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο θα είναι το νέο στρατηγικό πλάνο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο θα παρουσιασθεί μέσα στον Νοέμβριο, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων, με μεγαλύτερη αξιοποίηση και της υπέρτερης θέσης που έχει η τράπεζα, όσον αφορά την επάρκεια κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις