Επιχειρήσεις

Τι θα γίνει στη Frigoglass -Deal στα βήματα MIG-Attica Group


 Με τη μετοχή της σε αναστολή διαπραγμάτευσης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να περιμένει εξηγήσεις-ερμηνείες σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές-γρίφους, η διοίκηση της Frigoglass δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει και να... “εκλαϊκεύσει” τι ακριβώς θα γίνει με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης δανεισμού και τι θα αλλάξει στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας και στη δομή του ομίλου της.

Οι ανακοινώσεις της εταιρείας αντί να “διαφωτίσουν” τους επενδυτές, μάλλον σύγχυση και ανησυχίες προκάλεσαν – όπως δείχνει και η ξαφνική κατάρρευση της μετοχής υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων.

Ο παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματικός κολοσσός των οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη, που λειτουργεί ως “συμπλήρωμα” της Coca-Cola HBC, φαίνεται ότι βαδίζει στα βήματα του σεναρίου MIG-Attica Group- Strix-Blantyre. Περιλαμβάνει βέβαια ακόμη πιό σύνθετες και περίπλοκες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και εταιρικές πράξεις, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο:

  • Η Frigoglass θα ανταλλάξει χρέος της με μετοχές θυγατρικής εταιρείας. Θα δώσει συγκεκριμένα σε ομολογιούχους της το 100% των μετοχών της Frigoinvest Holdings B.V. (FHBV), έναντι υποχρεώσεων 95 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μέρος ομολογιακού δανείου.
  • Εν συνεχεία πηγαίνει ένα βήμα πιό πέρα από τo deal MIG-Attica Group-Strix: Στην Frigoinvest Holdings BV που θα περιέλθει σε ομολογιούχους και θα ανήκει σε όχημα ειδικού σκοπού, θα μεταβιβάσει σχεδόν ολόκληρη τη δική της εταιρική περιουσία και το σύνολο των υποχρεώσεων της. Εναντι αυτών, θα πάρει μειοψηφική συμμετοχή στην FHBV


Ετσι θα γίνει κάτι σαν τη MIG μετά τη μεταβίβαση της Attica Group: Μιά εταιρεία συμμετοχών με ελάχιστες άμεσες συμμετοχές, η οποία οποία όμως θα είναι “καθαρή”, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις.

Αυτος ο σχεδιασμός προκύπτει από την “αποκρυπτογράφηση” των κινήσεων που ανακοινώθηκαν και περιλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις ομολογιακών δανείων, νέες ομολογιακές εκδόσεις και ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές.

Frigoglass χωρίς εργοστάσια και χρέη

Κανένας βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θα συμβεί και πώς θα αναδομηθεί ο όμιλος. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ που παρακολουθούν το θέμα δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι το κυοφορούμενο deal περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές πράξεις και συναλλαγές ασυνήθιστες έως άγνωστες στην ελληνική αγορά.

Το ζήτημα-κλειδί για τους (μικρο)μετόχους της εισηγμένης είναι η μεταβίβαση του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της προς την θυγατρική Frigoinvest Holdings BV, η οποία θα περιέλθει προσωρινά(;) στους ομολογιούχους. Η κίνηση αυτή θα έχει μάλλον και μία επόμενη: Μελλοντικά η Frigoglass θα ανακτήσει αυτές τς δραστηριότητες, μέσω νέων συμφωνιών με τους ομολογιούχους για χρονική επιμήκυνση και αποπληρωμή  των ομολογιών.

Προς το παρόν σημασία για τους μετόχους είχε τι θα απομείνει στην εισηγμένη και ποιά θα είναι η αξία συμμετοχής της στην Frigoinvest Holdings BV, όπου θα μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις.

Μέτοχοι και αφανείς ομολογιούχοι

 Ενα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί από τους (μικρομετόχους) και την αγορά είναι το γεγονός ότι η προσπάθεια διάσωσης- στήριξης-εξυγίανσης της Frigoglass είναι ουσιαστικά μια εσωτερική υπόθεση των οικογενειών Δαϊδ-Λεβέντη και του ομίλου τους.

Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, οι βασικοί ομολογιούχοι-πιστωτές της Frigoglass είναι χαρτοφυλάκια και επενδυτικά σχήματα ελεγχόμενα από μέλη των δύο οικογενειών. Προφανώς δεν θα αφήσουν την εταιρεία να καταρρεύσει και να χάσουν τα χρήματα τους. Μέχρι τώρα χρηματοδοτούν και αναχρηματοδοτούν μέσω ομολογιακών εκδόσεων αποκομίζοντας τόκους, ενώ μεταθέτουν τον κίνδυνο μη αποπληρωμής. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έκδοση ομολογιών διάρκειας μικρότερης του έτους, το επιτόκιο ήταν 13%!

Επισημαίνεται ότι επισήμως (βάσει μετοχολογίου) οι δύο οικογένειες κατέχουν 48,55% της Frigoglass μέσω της χόλντινγκ Truad. Μικρά ποσοστά κατέχουν άλλες εταιρείες και επενδυτικά σχήματα των δύο οικογενειών. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά ελέγχουν πάνω από 60%

Κάτι λιγότερο από 10% αθροίζουν διάφορα χαρτοφυλάκια της Avenue Management που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Marc Lasry, συνιδιοκτήτη των Milwaukee Bucks όπου αγωνίζεται ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η  Avenue Management κατέχει επίσης μεγάλο αριθμό ομολογιών Frigoglass, που θα ανταλλαγούν με μετοχές της Frigoinvest Holdings BV

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα