Χρηστικά

Τι συζητήθηκε στο ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών


Ποια επιχειρήματα κατέθεσαν Δημόσιο και εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των «κομμένων» δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εξετάστηκε αν η εν λόγω «ετυμηγορία» πρέπει να ισχύσει αναδρομικά.

Η απόφαση, που αναμένεται να ληφθεί το επόμενο διάστημα, είναι άκρως σημαντική για χιλιάδες εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, για την κυβέρνηση καθώς και για τους Θεσμούς, που έχουν «μαρκάρει» ως εν δυνάμει δημοσιονομικό πρόβλημα, την καταβολή χρημάτων-αναδρομικών από το κράτος ελέω δικαστικών αποφάσεων.

Τα αναδρομικά που τίθενται υπό διεκδίκηση, σχετίζονται με την τριετία 2016-2018, αγγίζουν έως και τα 3.000 ευρώ ανά περιπτώσεις και αφορούν εν ενεργεία υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του Δημοσίου και των ΔΥ

Κατά τη σημερινή συζήτηση οι δικηγόροι του Δημοσίου και οι νομικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους για την περίπτωση επιστροφής αναδρομικών.

Με κεντρικό επιχείρημα ότι η απόδοση αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους, θα διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία, το Δημόσιο-μέσω των δικηγόρων του-επιχείρησε να αντικρούσει τις παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των νοσοκομείων, των διδασκάλων, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του δημοσίου επισήμαναν ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος. Παράλληλα προσέθεσαν ότι η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Ακόμη, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως με το την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, προσέθεσαν οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων.

Έμμεσος αντίκτυπος και στους συνταξιούχους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση θα έχει έμμεσο αντίκτυπο και στον δικαστικό αγώνα που κάνουν οι συνταξιούχοι, που επίσης διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Οι συνταξιούχοι, ως γνωστόν, έχουν στα χέρια τους την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (10/6/2015), που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις τους (και την κατάργηση των δώρων) και αναφέρει ότι πρέπει να επιστραφούν τα ανάλογα αναδρομικά.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα