Οικονομία

Τι σημαίνει για την οικονομία και τις παροχές η αύξηση του ΑΕΠ


Σε ανάπτυξη για 6ο διαδοχικό τρίμηνο η οικονομία - Κατά 1,8% αυξήθηκε το β’ τρίμηνο - Πάνω εξαγωγές και κατανάλωση, πλήγμα από τις επενδύσεις

Νέα σημαντική αύξηση κατέγραψε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα, συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2018, η οικονομική ανάπτυξη να «τρέχει» με 2,15%.

Επίσης, το ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, που δείχνει ότι η οικονομία έχει μπει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς η μέση επίδοση του εξαμήνου, υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο για τη μεταβολή φέτος που είναι στο 1,9%, μετά από διαρκείς αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Σαφώς η ανάπτυξη θα ήταν μεγαλύτερη, εάν οι επενδύσεις δεν κατέγραφαν μείωση στο β τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2018 αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Επίσης, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 0,2%.

Ταυτόχρονα, όμως αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2018, καθώς από το 2,3% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο τρίμηνο, διαμορφώθηκε τελικά στο 2,5%. Στο πλαίσιο αυτό, ο μέσος όρος της ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο, διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Ακολουθεί το γ΄ τρίμηνο, που είναι και το πιο «δυνατό» της ελληνικής οικονομίας, λόγω του τουρισμού, για το οποίο οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η άνοδος του ΑΕΠ, του β’ τριμήνου και συνολικά του πρώτου εξαμήνου, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, για την οικονομία και διευκολύνει  το έργο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς:

  • Αντανακλά τη βεβαιότητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αποτελεί ένα ισχυρό ατού προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο των ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη φορολογία, αλλά και στην αναστολή της μείωσης των συντάξεων από την 1-1-2019.
  • Δείχνει ότι η οικονομία έχει μπει σε μια σαφή αναπτυξιακή τροχιά, καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται σε ετήσια βάση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο.
  • Έρχεται ως επιστέγασμα της ανόδου που παρουσιάζουν βασικοί δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές.  
  • Η άνοδος της κατανάλωσης (έστω και ισχνή) αντανακλά βελτίωση των εισοδημάτων.

Ωστόσο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει και ένα καμπανάκι για τις επενδύσεις, οι οποίες στο β τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν συγκυριακή τη μείωση, καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων είναι οπισθοβαρές  και η εικόνα θα βελτιωθεί στο β εξάμηνο του έτους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ του β τριμήνου 2018 σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2017 είναι τα ακόλουθα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017. Η ιδιωτική καταγράφει αύξηση 1%, ενώ αντίθετα η δημόσια υποχωρεί κατά 2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017.
  • Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
  • Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι μεταβολές ήταν οι ακόλουθες:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή 0,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018.
  • Αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
  • Αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα