Τράπεζες

Θρίλερ στο ΣτΕ για τις συντάξεις της Εθνικής!


Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη μη εφαρμογή του νόμου Πετρόπουλου, αβεβαιότητα για τις πληρωμές στις 2 Ιουλίου.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν και πάλι απλήρωτοι, αν αυτό αποφασίσουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, βρίσκονται 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που περιμένουν να πληρωθούν επικουρικές συντάξεις επτά μηνών την επόμενη Τρίτη, 2 Ιουλίου.

Η τράπεζα, όπως είχε προαναγγείλει αμέσως μόλις ψηφίσθηκε η τροπολογία Πετρόπουλου για την υπαγωγή των δικαιούχων του Λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής (ΛΕΠΕΤΕ) στο ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτηση ανακοπής, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την εφαρμογή του νόμου.

Ταυτόχρονα, ζητεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, να μην εφαρμοσθεί η υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα επικαλείται τη σοβαρή οικονομική βλάβη που θα υποστεί, εάν αρχίσει να εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση, που την υποχρεώνει να καταβάλλει για πέντε χρόνια 40 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Εθνικής συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται άμεσα να εκδοθεί η απόφασή του. Εάν γίνει δεκτή η αίτηση της Εθνικής, η τράπεζα δεν θα καταβάλει, όπως είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου, 36 εκατ. ευρώ εντός της ημέρας στο ΕΤΕΑΕΠ και οι πληρωμές αναδρομικών που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν την Τρίτη, 2 Ιουλίου, θα ματαιωθούν.

Η Εθνική Τράπεζα δεν είχε άλλο νόμιμο τρόπο για να αποφύγει την πληρωμή των 36 εκατ. ευρώ, καθώς η υπουργική απόφαση είναι ιδιαίτερα αυστηρή και προβλέπει κατασχέσεις και μπλόκο στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το Σin είχε έγκαιρα τονίσει ότι, παρά την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης, δεν είχε εξαλειφθεί η νομική αβεβαιότητα για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, καθώς από την πλευρά της τράπεζας είχε προαναγγελθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. «Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες», τόνιζε η Εθνική σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώναμε στο σχετικό δημοσίευμα, «η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα, αμέσως μόλις δημοσιευθεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος. Έχει και τη δυνατότητα να ζητήσει την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μην εφαρμοσθεί ο νόμος μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ».

Η πληροφορία για την προγραμματισμένη σημερινή συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ έγινε γνωστή στους κύκλους των συνταξιούχων χθες βράδυ και προκάλεσε αναβρασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο Σύλλογος Συνταξιούχων δεν είχε εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση. Από συνδικαλιστές έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή συνταξιούχων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, μπροστά στο κτίριο του ΣτΕ.

Διαβάστε επίσης