Αγορές

Θετικό πρόσημο στο ΧΑ με υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα


Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής είναι οι κυρίαρχες τάσεις στο χρηματιστήριο, το οποίο φλερτάρει δειλά με τις 1.200 μονάδες. Οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, όμως όλα γίνονται με… εγκράτεια και σύνεση. 

Ο τζίρος παραμένει για άλλη μία συνεδρίαση «υποτονικός», καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων, που δίνουν κατά κανόνα κατεύθυνση στην αγορά, αποφεύγουν τα εντυπωσιακά ανοίγματα και επιλέγουν πιο λελογισμένες κινήσεις.

Η εικόνα, πάντως, είναι σήμερα θετική για την πλειοψηφία των βασικών δεικτών, ενώ καταλύτη για τη συνέχεια μπορεί να αποτελέσει η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Θετικό είναι και το κλίμα που καταγράφεται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται +0,67% και τον βρετανικό δείκτης FTSE 100 να κερδίζει +0,57%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ξεχωρίζει η απρόσμενη άνοδο του πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και η σημαντική υποχώρησή του στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +3,9% έναντι +2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο, ενώ στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,9% από το 4,3% τον προηγούμενο μήνα.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.193,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.195,26 μονάδες (+0,75%). Η αξία των συναλλαγών είναι χαμηλή και ανέρχεται στα 29,78 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,49%. Ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώνεται στις 969,77 μονάδες και έχει κέρδη +0,13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-3,08%), του ΟΠΑΠ (+2,46%), της Ελλάκτωρ (+2,25%) και της Quest Συμμετοχών (+2,16%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-1,26%), της ΕΥΔΑΠ (-0,89%) και της Jumbo (-0,48%).

Ανοδικά κινούνται 72 μετοχές, 32 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα