Οικονομία

Ενισχύθηκε στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Μεγάλη υποχώρηση στην Ευρωζώνη


Απρόσμενη (;) άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, φτάνοντας σε υψηλό πενταμήνου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου υποχωρούσε σταθερά. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός κατέγραψε ισχυρή πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κάτω από το 3%. 

Σταθερά ψηλά, αν και σε φάση αποκλιμάκωσης, παρέμειναν οι τιμές στα τρόφιμα, που αποτελούν μείζον πρόβλημα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον Οκτώβριο, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +3,9% έναντι +2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2023, όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 4,1%.

Εντός των επόμενων ημερών (10 Νοεμβρίου) η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει και τη δική της εκτίμηση. Να θυμίσουμε ότι για τον Σεπτέμβριο, η ελληνική στατιστική υπηρεσία είχε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,6%.

Στην Ευρωζώνη οι τιμές υποχώρησαν αισθητά και από το 4,3% του Σεπτεμβρίου, έπεσαν στο 2,9% τον Οκτώβριο. Αυτή η τιμή είναι η χαμηλότερη των δύο τελευταίων ετών, πριν, μάλιστα, την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat και ο δομικός δείκτης-δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια- υποχώρησε τον Οκτώβριο (4,2%) σε σχέση με τον περασμένο μήνα (4,5%).

Σημείο αναφοράς αποτελούν, βεβαίως, οι τιμές στα τρόφιμα που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (7,5)% αν και υποχώρησαν σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (8,8%). Οι ενεργειακές τιμές υποχώρησα περαιτέρω στο -11,1% (-4,7% τον Σεπτέμβριο). Επίσης οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,6% από 4,7% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 3,5% από 4,2%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα