Πολιτική

Θεσμοί: Αυξήστε φόρους, αν δεν κόψετε συντάξεις και μισθούς


Προτείνουν ρυθμίσεις «ταξικού» χαρακτήρα, με επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και ελαφρύνσεις για τα υψηλά

Προ εκβιαστικού διλήμματος φέρουν  την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητώντας να λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα ετήσιας απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ, αν δεν δεχθεί να μειώσει συντάξεις και να περικόψει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Επικαλούμενοι την ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού – το οποίο «φουσκώνουν» σε 3% του ΑΕΠ – προτείνουν αλλαγές στο αφορολόγητο και στην φορολογική κλίμακα, που θα αντισταθμίσουν όσα θα απέφεραν οι περικοπές συντάξεων και μισθών. 

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν «προκλητικές» και «ακατανόητης σκοπιμότητας» αυτές τις προστάσεις, επισημαίνοντας ότι έχουν σαφές «ταξικό πρόσημο», καθώς συνεπάγονται φορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία-υψηλά. Κατά την άποψη μάλιστα υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ, είναι αμφίβολης αποδοτικότητας,δεδομένου ότι τα πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των μικρών εισοδημάτων θα αντισταθμισθεί εν μέρει από τη μείωση φόρων στα υψηλότερα.

Τα φορολογικά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στην αυριανή συνάντηση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Εξετάσθηκε και στη χθεσινή συνάντηση, κατά την οποία  το μήνυμα από πλευράς δανειστών ήταν σαφές: «Αν δεν μειώσετε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο, αυξήστε φόρους και συμπληρώστε το απαιτούμενο ποσό με έσοδα από συμπληρωματικές πηγές».

Τα απαιτούμενα έσοδα για να κλείσει το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό κενό προτείνεται να προέλθουν από την φορολόγηση των χαμηλού εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, των ενοικίων, καθώς και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Μειωμένο αφορολόγητο, αλλά για όλους

Το «τρικ» των  δανειστών για την επιπλέον φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων είναι η μείωση του αφορολογήτου που ισχύει τώρα εμμέσως για μισθωτούς- συνταξιούχους, με την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ. 

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζητούν να αντικατασταθεί αυτή η έκπτωση με γενικό αφορολόγητο που θα ισχύει για όλους, αλλά θα είναι μικρότερο από  τα 9,550 ευρώ – ενδεχομένως 7.000  ευρώ.

 Ετσι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο περίπου 270.000 επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 7.000-10.000 ευρώ, ενώ θα  αυξηθεί ο φόρος για όποιους δηλώνουν 10.000-25.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι

Αντίθετα, θα μειωθεί η επιβάρυνση  όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ, καθώς  θα έχουν κι αυτοί ολόκληρη την έκπτωση του αφορολογήτου.

Οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ είναι επίσης οι κυρίως ευνοούμενοι από τις προτάσεις των Θεσμών για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις  συζητήσεις με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αν. ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη οι  εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν  να διαμορφωθεί η κλίμακα ως εξής:

• 22% για εισόδημα έως 22.000 ευρώ. αντί 25.000 που είναι σήμερα.

• 32% για το τμήμα εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.

• 42% για το ποσό από 42.001 έως 65.000 ευρώ.

• 50% για το τμήμα εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις