Οικονομία

Θεσμικές αλλαγές και κίνητρα για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς


Εξι βασικούς άξονες με θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδικήεκδήλωση στην Αθήνα.

Το σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το ΧΑ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Εστιάζει σε κινήσεις που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και θα βελτιώσουν τη λειτουργία της. Ειδικότερα προβλέπει:

- Αλλαγές για τη διαμόρφωση δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου. Οπως ανακοινώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μειωθεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2%, θα μειωθεί επίσης από 0,2% σε 0,1% το τέλος επί των πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ και θα μηδενιστεί η φορολογία στα εταιρικά ομόλογα.

- Θέσπιση κινήτρων  εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ.

- Ενίσχυση του ρυθμιστικού-εποπτικού πλαισίου.

- Ανάπτυξη οικοσυστημάτων Fintech και ESG.

- Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας (πχ απλοποίηση-ψηφιοποίηση διαδικασιών και μείωση κόστους για την εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ, κίνηση για την ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς).

- Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

 - Ενέργειες που προάγουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Σημαντικό στόχο αποτελεί η επανένταξη του ΧΑ στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές, η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG και οι δράσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής χρηματοδότησης.

Οσον αφορά τις προσπάθειες για την μετάταξη του ΧΑ από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγοράς, από την πλευρά της EΧΑΕ ο Επιτελικός Διευθυντής του Ομίλου Νίκος Πορφύρης επισήμανε ότι απαιτείται να πληρούνται μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, μέρος των οποίων δεν εξαρτώνται από την ΕΧΑΕ, αλλά από επιδόσεις της αγοράς.

Τον Ιούνιο αναμένεται ανακοίνωση από τον MSCI για το κατά πόσο το ΧΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη αγορά και στη συνέχεια θα ερωτηθούν οι συμμετέχοντες. Στην απόφαση του MSCI θα μετρήσει αν η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει ή όχι αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

   -Στη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει το ΧΑ στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας (πχ το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων από νομικά πρόσωπα προέρχεται από εισηγμένες εταιρείες).
   - Στην ανάγκη αξιοποίησης στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο των 50 συγκεκριμένων δράσεων που είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη προσπάθεια για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού (Επιτροπή Ζαββού).
   - Στην συνεκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως το μικρό μέγεθος πολλών εταιρειών του.
    -Στην ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις