Πολιτική

Θεοδωράκης: «Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα είναι εκτροπή»


Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος για ενιαίο σχήμα στον χώρο του Κέντρου, αλλά με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» προκρίνει ένα μοντέλο εκλογής αρχηγού από τη βάση με μια διαδικασία που θα μοιάζει στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων στις ΗΠΑ.

Εξηγεί γιατί καταψήφισε την απλή αναλογική, ενώ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εκφράζει φόβους ότι οι «φίλοι εργολάβοι» του παρελθόντος θα αντικατασταθούν από τους «κουμπάρους εργολάβους» του παρόντος.

Στο ερώτημα αν βλέπει σύντομα εκλογές απαντά αρνητικά «Οχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Προέχει η άλωση του κράτους».

Η συνέντευξη

• Μήπως το Ποτάμι έχασε μια ευκαιρία την Πέμπτη το βράδυ να ψηφίσει την απλή αναλογική και να ενισχύσει τη θέση του ως κόμμα των συνεργασιών;

Ναι, αν η σκέψη μας ήταν «τι συμφέρει το Ποτάμι» θα έπρεπε να ψηφίσουμε τον νόμο του κ. Τσίπρα. Αλλά είναι αυτό το σωστό ερώτημα; Ή προέχει τι συμφέρει τη χώρα; Εμείς προτείναμε κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ένα μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στα παιδιά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Ολα λογικά και όλα ώριμα. Τίποτα από αυτά δεν δέχτηκε η κυβέρνηση.

• Πάντως μη ψηφίζοντας την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών βοηθάτε το πρώτο κόμμα, άρα τώρα τον κ. Μητσοτάκη, που εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Μόνο που οι δικές μας προτάσεις για τον εκλογικό νόμο κατατέθηκαν δημόσια πριν από δύο χρόνια, όταν πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι περιστασιακή η τοποθέτησή μας. Και τον Δεκέμβριο στο Ζάππειο καλέσαμε όλα τα κόμματα –απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Πουλάκης– και συζητήσαμε την πρότασή μας. Ολοι δέχθηκαν ότι είναι «λογική πρόταση», αλλά η κυβέρνηση τελικά πήγε στο παράλογο.

• Επιμένετε, λοιπόν, ότι είναι χειρότερη η απλή αναλογική από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα που υπάρχει τώρα;

Μη με καλείτε να επιλέξω ανάμεσα σε δύο κακά. Το ένα οδηγεί σε ακυβερνησία και το άλλο φουσκώνει τα μυαλά του πρώτου κόμματος και περιορίζει την αξία των συνεργασιών, δημιουργώντας πλασματικές πλειοψηφίες. Τα πράγματα θα άλλαζαν αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του Ποταμιού. Μικρό αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Παίρνει 30%, θα πάρει συν 15 έδρες. Παίρνει 40%, θα πάρει συν 20 έδρες.

• Κυβέρνηση με κορμό το δεύτερο κόμμα, όπως έγινε στην Πορτογαλία, δεν θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα;

Οχι. Νομίζω ότι κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Εκτός αν μιλάμε για δύο κόμματα ουσιαστικά ισοδύναμα, 30% το ένα, 31% το άλλο. Αλλά αν έχουμε 35% ο πρώτος και 25% ο δεύτερος και γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, ο κόσμος θα το θεωρήσει εκτροπή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις