Υγεία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα επιδράσουν οι AI "φίλοι" στην "επιδημία μοναξιάς";


Θα βοηθήσουν ή θα επιδεινώσουν το πρόβλημα; Τί δείχνουν σχετικές έρευνες

Το ChatGPT έχει επανειλημμένα γίνει πρωτοσέλιδο από την κυκλοφορία του στα τέλη του περασμένου έτους, με διάφορους μελετητές και επαγγελματίες να εξερευνούν τις πιθανές εφαρμογές του τόσο σε εργασιακά, όσο και σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, ένας τομέας που λαμβάνει λιγότερη προσοχή είναι η χρησιμότητα του εργαλείου ως συνομιλητή και – τολμούμε να πούμε – ως πιθανής "παρέας".

Ορισμένα chatbots έχουν αφήσει μια ανησυχητική εντύπωση. Νωρίτερα φέτος το chatbot Bing της Microsoft ανησύχησε κάποιους χρήστες, όταν τους απείλησε και προσπάθησε να τους εκβιάσει. Ωστόσο, η ποπ κουλτούρα έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό οράματα για αυτόνομα συστήματα που ζουν μαζί μας ως κοινωνικοί σύντροφοι, είτε πρόκειται για τη Rosie, το ρομπότ από τους Jetsons, είτε για την υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη Σαμάνθα από την ταινία Her του 2013.

Θα αναπτύξουμε παρόμοιες συναισθηματικές προσκολλήσεις σε νέα και επερχόμενα chatbots; Και είναι αυτό υγιές;

Ενώ η ίδια η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι σχετικά νέα, τα πεδία του ανήκειν και της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή έχουν διερευνηθεί αρκετά καλά, με αποτελέσματα που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η πιο πρόσφατη έρευνα μας δείχνει ότι, σε μια εποχή που ένας στους τρεις ανθρώπους στον ανεπτυγμένο κόσμο βιώνει μοναξιά, μπορεί να υπάρχει χώρος για την τεχνητή νοημοσύνη να καλύψει κενά στην κοινωνική μας ζωή. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να αντικαταστήσουμε ανθρώπους.

Μπορούμε να γίνουμε φίλοι με ένα ρομπότ;

Ήδη από τη διάδοση του Διαδικτύου οι μελετητές συζητούσαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν δημοφιλή περίπου μια δεκαετία αργότερα, το ενδιαφέρον για αυτόν τον χώρο εξερράγη. Το βραβευμένο με Νόμπελ 2021 βιβλίο "Klara and the Sun" διερευνά πώς οι άνθρωποι και οι μηχανές που μοιάζουν ζωντανές μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις.

Και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον αυξήθηκε η ανησυχία, για τις ενδείξεις ότι η αίσθηση του να ανήκεις (και επομένως και η μοναξιά) μπορεί να επηρεαστεί από τη χρήση της τεχνολογίας.

Σε ορισμένες μελέτες, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας (gaming, internet, κινητά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχει συνδεθεί με υψηλότερο κοινωνικό άγχος και μοναξιά. Αλλά άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος χρησιμοποιεί την τεχνολογία και πόσο συχνά τη χρησιμοποιεί.

Η έρευνα έχει επίσης βρει, ότι ορισμένοι παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών ρόλων φαίνεται να βιώνουν λιγότερη μοναξιά στο διαδίκτυο από ό,τι στον πραγματικό κόσμο – και ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μοναξιά, ότι έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει την ανθρώπινη υποστήριξη και ότι όσο περισσότερο τη χρησιμοποιεί ένα άτομο τόσο πιο δελεαστική γίνεται.

Και πάλι, αυτά τα στοιχεία προέρχονται από εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένο σκοπό (για παράδειγμα, ο σκοπός ενός παιχνιδιού είναι να ψυχαγωγεί) και όχι από εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν ανθρώπινη σύνδεση (όπως εργαλεία «θεραπείας» AI).

Η άνοδος των ρομπότ συντροφιάς

Ερευνητές στους τομείς της τεχνολογίας, της ηγεσίας και της ψυχολογίας, θέλησαν να διερευνήσουν πώς το ChatGPT μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα μοναξιάς και υποστήριξης των ανθρώπων. Και το σημαντικότερο, αν έχει καθαρό θετικό όφελος για την ευημερία και την αίσθηση του Ανήκειν των χρηστών.

Για να το μελετήσουν αυτό, ρωτήσανε 387 συμμετέχοντες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τους, καθώς και τη γενική εμπειρία κοινωνικής σύνδεσης και υποστήριξης.

Τι διαπίστωσαν:

  • Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, έτειναν να νιώθουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την τεχνητή νοημοσύνη τους σε σύγκριση με άτομα των οποίων η υποστήριξη προερχόταν κυρίως από στενούς φίλους
  • Όσο περισσότερο ένας συμμετέχων χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη, τόσο υψηλότερο ήταν το αίσθημα κοινωνικής υποστήριξης από την τεχνητή νοημοσύνη
  • Όσο περισσότερο ένας συμμετέχων ένιωθε ότι υποστηρίζεται κοινωνικά από την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο χαμηλότερο ήταν το αίσθημα υποστήριξης από τους στενούς φίλους και την οικογένειά του
  • Ωστόσο, κατά μέσο όρο η ανθρώπινη κοινωνική υποστήριξη ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας χαμηλότερης μοναξιάς.

Οι AI "φίλοι" είναι εντάξει, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε ανθρώπους

Συνολικά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να προέλθει είτε από ανθρώπους, είτε από τεχνητή νοημοσύνη – και ότι η εργασία με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Αλλά δεδομένου ότι η ανθρώπινη κοινωνική υποστήριξη ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας χαμηλότερης μοναξιάς, φαίνεται πιθανό ότι τα υποκείμενα συναισθήματα μοναξιάς μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανθρώπινη σύνδεση. Με απλά λόγια, η πλήρης αντικατάσταση των προσωπικών φιλιών με "φιλίες" με ρομπότ θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μοναξιά.

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, οι συμμετέχοντες που ένιωθαν κοινωνικά υποστηριζόμενοι από την τεχνητή νοημοσύνη, φαινόταν να βιώνουν παρόμοιες επιπτώσεις στην ευημερία τους με εκείνους που υποστηρίζονται από ανθρώπους. Αυτό είναι συνεπές με την προηγούμενη έρευνα για τα διαδικτυακά παιχνίδια, που αναφέρθηκε πιο πάνω. Έτσι, ενώ το να κάνουμε παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη δεν καταπολεμά τη μοναξιά, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε κάπως συνδεδεμένοι, κάτι που είναι απλώς... καλύτερο από το τίποτα.

Το συμπέρασμα

Η έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική υποστήριξη από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι θετική, αλλά δεν παρέχει όλα τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης από άλλους ανθρώπους - και ειδικά όσο αφορά τη μοναξιά.

Όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, μια σχέση με ένα bot τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσφέρει θετικά λειτουργικά και συναισθηματικά οφέλη. Αλλά το κλειδί είναι να κατανοήσουμε ότι, αν και μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε υποστήριξη, είναι απίθανο να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε επαρκή αίσθηση ότι ανήκουμε, ώστε να μη νιώθουμε μοναξιά.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να βγαίνουμε στον έξω κόσμο και να δημιουργούμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Μόνο αυτές παρέχουν μια έμφυτη αίσθηση του ανήκειν, που (προς το παρόν τουλάχιστον) ακόμη και η πιο προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαράξει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα